Μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε ΟΕ

Ατομική επιχείρηση με β κατηγορίας βιβλία μετατράπηκε σε ΟΕ με β κατηγορίας. Τα πάγια της ατομικής εκτιμήθηκαν σε αξία μεγαλύτερη της αναπόσβεστης αξίας. Η επιπλέον αξία θα θεωρηθεί ως έσοδο για την ο.ε ή την ατομική;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Γενικά, η μετατροπή της ατομικής επιχείρησης σε ΟΕ, ακολουθεί την διαδικασία διακοπής εργασιών της ατομικής και, εν συνεχεία, την σύσταση της ΟΕ. Στην πράξη, ο ατομικός επιχειρηματίας μεταβιβάζει το σύνολο της επιχείρησής του στην συνιστώμενη ΟΕ, ως εισφορά κεφαλαίου. Η παραπάνω πράξη δεν υπόκειται σε ΦΠΑ (παρ. 4, του άρθρου 5, του Ν 2859/2000, Κώδικας ΦΠΑ), υπόκειται όμως σε φόρο εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 13, του ΚΦΕ.
 
Επίσης, βάσει των οδηγιών της Διοίκησης με τα Εγγ. 1052699/1082/Α0012/30.5.2003 και Εγγ. 1060807/106/Α0012/11.07.2007, όταν μία ατομική επιχείρηση διακόπτει την δραστηριότητά της και στον ίδιο χώρο συστήνεται ΟΕ, με το ίδιο αντικείμενο εργασιών και μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την διακοπή της πρώτης, προκύπτει θέμα φορολόγησης της υπεραξίας (περ. α, της παρ. 1, του άρθρου 13, του Ν 2238/1994) που υπολογίζεται από τα οικονομικά στοιχεία της ατομικής επιχείρησης (που διέκοψε τις εργασίες της), μόνο κατά το μέρος αυτής (της υπεραξίας) που αναλογεί στους λοιπούς εταίρους της ΟΕ, βάσει των ποσοστών συμμετοχής τους. Συνεπώς, για τον ατομικό επιχειρηματία, πλέον εταίρο της συσταθείσας ΟΕ, δε θα υπολογιστεί φόρος υπεραξίας.
 
Τέλος τονίζεται ότι υπόχρεος στην καταβολή του φόρου αυτού είναι ο ατομικός επιχειρηματίας που θεωρείται ότι αποκτά την ωφέλεια από την μεταβίβαση της επιχείρησής του.
 
Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεδομένα, η αρμόδια ΔΟΥ, κατά τον υπολογισμό της υπεραξίας της παρ. 1, του άρθρου 13, προσδιόρισε μεγαλύτερη αξία, από την αναπόσβεστη αξία των παγίων της ατομικής επιχείρησης. Η διαφορά αυτή που προκύπτει ανάμεσα στην αξία των παγίων που προσδιορίστηκε από τη ΔΟΥ για φορολογικούς σκοπούς, δεν επηρεάζει τη λογιστική αξία των μεταβιβαζόμενων παγίων της ατομικής επιχείρησης. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του υπολογισμού του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων (Ν 1676/1986, άρθρο 17 κ.ε.) όπου η φορολογητέα αξία του κεφαλαίου που λαμβάνεται υπόψη από την αρμόδια ΔΟΥ, μπορεί να είναι διαφορετική από την λογιστική αξία που θα εμφανιστεί στα βιβλία της ΟΕ, βάσει της εταιρικής σύμβασης - καταστατικό της εταιρείας. Ωστόσο, οι εταίροι μπορεί να αποφασίσουν την ανασύνταξη - τροποποίηση του καταστατικού της ΟΕ σύμφωνα με τις αξίες των παγίων που προσδιόρισε η ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή είναι λογικό να αυξηθεί ισόποσα και το εισφερόμενο κεφάλαιο του ατομικού επιχειρηματία στην ΟΕ, αυξάνοντας αναλογικά και το μερίδιό του (ποσοστό συμμετοχής) στο συνολικό κεφάλαιο.
 
27.3.2009