Εμφάνιση πώλησης παγίου στο Ε3

Ατομική επιχείρηση με βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ αγόρασε κάποια πάγια το 2008 και τα πώλησε εντός της ίδιας χρήσης. Τα ερωτήματα όσον αφορά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 είναι τα ακόλουθα:
1) α. Οι αποσβέσεις των πωληθέντων παγίων συναθροίζονται με τις υπόλοιπες αποσβέσεις και εμφανίζονται στον πίνακα στ΄ (υποπίνακα δ΄) και μετά προστίθενται ως λογιστική διαφορά;
β. Δεν συναθροίζονται με τις υπόλοιπες αποσβέσεις και δεν εμφανίζονται πουθενά;
γ. Οι αποσβέσεις των πωληθέντων παγίων (αναλόγως τι ισχύει παραπάνω) υπολογίζονται στον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων της περαίωσης στον πίνακα ι΄ (κωδ.122);
2) Το αποτέλεσμα του κωδ. 840 προστίθεται είτε στα λογιστικά καθαρά κέρδη είτε στα κέρδη της περαίωσης, εάν αυτά είναι μεγαλύτερα και το άθροισμα γράφεται στον κωδ. 346; Επίσης ο υπολογισμός για τον κωδ. 840 πρέπει να φαίνεται στην 4η σελίδα στις σημειώσεις;
3) Στην κατάσταση παγίων που τηρεί η επιχείρηση πρέπει να φαίνεται το γεγονός της πώλησης και με ποιο τρόπο;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
 
1. Τα ποσά των αποσβέσεων των παγίων στοιχείων, αναγνωρίζονται κατ’ αρχήν για έκπτωση από το ακαθάριστο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της επιχείρησης, η δε πραγματοποίηση των αποσβέσεων αποδεικνύεται με λογιστικές εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ. Εφ’ όσον τα πάγια στοιχεία πωληθούν στη διάρκεια της χρήσης, υπολογίζονται αποσβέσεις για τόσα δωδέκατα όσοι οι μήνες της χρησιμοποίησής τους από την επιχείρηση. Σημειώνεται ότι στο χρονικό διάστημα χρησιμοποίησης ή λειτουργίας του παγίου περιλαμβάνεται και ο μήνας που αυτό πουλήθηκε, χωρίς να ενδιαφέρει ο αριθμός των ημερών που χρησιμοποιήθηκε ή λειτούργησε το μήνα αυτό (ΠΟΛ.1122/2003). Η πώλησή του παγίου δεν στερεί από την επιχείρηση το δικαίωμα έκπτωσης των αποσβέσεων που αναλογούν στο διάστημα χρησιμοποίησης του από αυτή. Για το λόγο αυτό δεν συντρέχει λόγος διαχωρισμού των αποσβέσεων των πωληθέντων παγίων από το υπόλοιπο ποσό των αποσβέσεων, ούτε της προσθήκης τους στις λογιστικές διαφορές, με την προϋπόθεση πάντα της χρησιμοποίησής τους για τις ανάγκες της επιχείρησης κατά το διάστημα της κατοχής τους από αυτή. Εάν αντιθέτως τα εν λόγω πάγια στοιχεία δεν τέθηκαν σε λειτουργία ή δεν χρησιμοποιήθηκαν από την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της κατοχής τους από αυτή, τότε η επιχείρηση δεν έχει δικαίωμα διενέργειας αποσβέσεων επί αυτών και εάν αυτές έχουν διενεργηθεί θα πρέπει να προστεθούν στις λογιστικές διαφορές.
 
Στα έξοδα που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εξωλογιστικών ακαθάριστων εσόδων των εμπορικών επιχειρήσεων, για τις ανάγκες της περαίωσης του Ν.3296/2004 περιλαμβάνονται κατά ρητή διάταξη της παρ.2, του άρθρου 15 του νόμου αυτού και οι αποσβέσεις των παγίων περιουσιακών στοιχείων. Έτσι θα περιληφθούν στις δαπάνες του κωδικού 122, του πίνακα Ι, του εντύπου Ε3.
 
2. Παρ’ όλο που κατά καιρούς έχουν δοθεί αντικρουόμενες οδηγίες από τη διοίκηση σχετικά με τα ποσά που καταχωρίζονται στον κωδικό 346 όταν συμπληρώνεται και ο πίνακας Ι (περαίωση), σύμφωνα με τις νεότερες απ’ αυτές (Α.Π. 1028888/7.4.2006) στον κωδικό 346 θα αναγραφεί το άθροισμα των φορολογητέων κερδών που θα προκύψουν από τον πίνακα Ι και των κωδικών του πίνακα Ζ. Στους κωδικούς του πίνακα Ζ, περιλαμβάνεται και ο 840 στον οποίο καταχωρίζεται μεταξύ άλλων και το υπερτίμημα που προκύπτει από την πώληση παγίου σε τιμή μεγαλύτερη από την αναπόσβεστη αξία του. Δεν υπάρχουν οδηγίες για ανάλυση του ποσού του κωδικού 840 στις σημειώσεις, οπωσδήποτε όμως αυτή η ανάλυση βοηθάει στην τεκμηρίωση του ποσού που καταχωρίζεται στον εν λόγω κωδικό και για αυτό το λόγο καλό είναι να γίνει.
 
3. Η πώληση των παγίων πρέπει να καταχωρηθεί στο βιβλίο εσόδων – εξόδων, στον ίδιο χώρο που παρακολουθούνται οι αγορές και οι αποσβέσεις των παγίων. Γενικά οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ υποχρεούνται να καταχωρίζουν σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου διακεκριμένα την αξία αγοράς και πώλησης των πάγιων στοιχείων, τον Φ.Π.Α. που αναλογεί σε αυτές, καθώς και τις αποσβέσεις τους, όταν εξάγεται λογιστικό αποτέλεσμα (Παρ.4γ ,άρθρου 6, του ΚΒΣ).
 
6.3.2009