Λογιστικός χειρισμός τελών ταξινόμησης σε βιβλία Β΄ κατηγορίας

Επιχείρηση β κατηγορίας βιβλίων με αντικείμενο εργασιών "πώληση μοτοσυκλετών" σε κάθε πώληση μοτοσυκλέτας εισπράττει τέλη ταξινόμησης τα οποία αναφέρονται ξεχωριστά στο τ.π.δ.α.( χωρίς φπα). Θα ήθελα να μάθω το λογιστικό χειρισμό των τελών αυτών και συγκεκριμένα:
α) η ενημέρωση στο βιβλίο εσόδων - εξόδων γίνεται σε ξεχωριστή στήλη;
β) θεωρείται ακαθάριστο έσοδο;
γ) εμφανίζεται σε κάποιους κωδικούς στο ε3 & στην εκκ/κη φπα;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Το Ε.ΣΥ.Λ. σε απάντηση θέματος που είχε να κάνει με το λογιστικό χειρισμό του τέλους ταξινόμησης σε εταιρείες που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, είχε αποφανθεί ότι τόσο κατά την αγορά όσο και κατά την πώληση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας, και δεδομένου ότι το τέλος αυτό δεν υπάγεται στη φορολογία του Φ.Π.Α. είναι αναγκαίο προς διευκόλυνση των σχετικών ελεγκτικών επαληθεύσεων να παρακολουθείται το ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά και κατά την πώληση με ιδιαίτερους υπολογαριασμούς αναλυτικούς των πρωτοβαθμίων 20 «Εμπορεύματα» και 70 «Πωλήσεις Εμπορευμάτων», προτείνοντας σχετικά τον 20.01.02.01 Τέλος Ταξινόμησης Καινούριων Αυτοκινήτων για τις αγορές και τον 70.00.03.01 Τέλος Ταξινόμησης Καινούριων Αυτοκινήτων για τις πωλήσεις. Θα μπορούσαμε λοιπόν κατ’ αναλογία να πούμε ότι θα ήταν σκόπιμο και σε βιβλία Β΄ κατηγορίας να παρακολουθείται το εν λόγω τέλος σε διακεκριμένη στήλη.
 
Το εισπραττόμενο τέλος ταξινόμησης θα εμφανιστεί στην εκκαθαριστική δήλωση στον κωδικό 610 αφού συνιστά εκροή απαλλασσόμενη του ΦΠΑ, ενώ στο έντυπο Ε3 θα περιληφθεί στα έσοδα από εμπορικές επιχειρήσεις αφού κατά την απόκτηση του αυτοκινήτου έχει επιβαρυνθεί αντίστοιχα με το εν λόγω τέλος και το κόστος κτήσης του.
 
25.2.2009