Χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους

Ανώνυμη Εταιρεία απασχολεί αλλοδαπούς,  μη κατοίκους ΕΕ και συγκεκριμένα από την Ινδία, που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Είναι σύνηθες το γεγονός να πηγαίνουν στην πατρίδα τους για διάστημα μεγαλύτερο του μήνα και για δικούς τους λόγους. Η επιχείρηση έχει υποχρέωση να τους ασφαλίζει για το διάστημα της απουσίας τους;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Προφανώς, η ερώτηση αναφέρεται σε χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι στη κείμενη εργατική νομοθεσία δεν υπάρχει θετική διάταξη που να προβλέπει την χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών. Εξαίρεση υφίσταται μόνο για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, από ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας, κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ή Διαιτητικές  Συμβάσεις κ.λπ. Όπου δεν υπάρχουν σχετικές διατάξεις η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών και η διάρκειά της, εξαρτώνται από την συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου (ʼρθρο 361 του Α.Κ. και Έγγραφο ΥπΑπ2380/25-4-2002).
 
Επιπλέον πρέπει να σημειώσουμε ότι η άδεια άνευ αποδοχών αποτελεί ουσιαστική μορφή νόμιμης αναστολής της εργασιακής σύμβασης και προϋποθέτει γραπτό αίτημα του εργαζόμενου, το οποίο ο εργοδότης μπορεί να αποδεχθεί ή όχι, αρκεί η άρνησή του να μην θεωρηθεί καταχρηστική. Περαιτέρω, κατά την διάρκειά της άδειας αυτής, ο εργαζόμενος δεν δικαιούται να λάβει αποδοχές, βάσει της θεσπισμένης αρχής ότι ο μισθός αντιστοιχεί σε πραγματική προσφορά εργασίας (άρθρο 648 Α.Κ.).
 
Κατά τον χρόνο της ως άνω άδειας, η υπάρχουσα σύμβαση εργασίας δεν λύεται, αλλά απλώς αναστέλλεται η εκτέλεσή της, μετά δε την λήξη της, ο μεν εργαζόμενος υποχρεούται να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του, ο δε εργοδότης έχει επίσης υποχρέωση να τις αποδεχθεί, ερμηνεύοντας με καλή πίστη τους όρους της εργασιακής σύμβασης, κατά τα άρθρα 200 και 288 του Α.Κ.
 
Τέλος, κατά την διάρκεια της συμβατικής αναστολής της εργασιακής σχέσης, λόγω της άδειας άνευ αποδοχών, είναι αμφίβολο αν ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου, αφού δεν υφίσταται και καταβολή μισθού. Στο βαθμό πάντως, που η αναστολή διασφαλίζει την συνέχιση του συμβατικού δεσμού, ο εργοδότης θα πρέπει να θεωρείται υπόχρεος στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
 
15.12.2008