Eκδιδόμενα στοιχεία εμπόρου τεντών

Θα ήθελα να ενημερωθώ για τα στοιχεία που πρέπει να εκδίδει κατασκευαστής και έμπορος τεντών. Θα πρέπει να εκδίδει Απόδειξη Λιανικής Πώλησης ή Τιμολόγιο Πώλησης για την εμπορία και Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών για την τοποθέτηση; Επιπλέον θα ήθελα να ενημερωθώ και για τον τρόπο φορολόγησης, σε ό,τι αφορά την εμπορία και την παροχή υπηρεσιών. Τα είδη που αγοράζει (μηχανισμοί, πανιά κλπ) θεωρούνται εμπορεύματα ή πρώτες ύλες;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Εμπόρευμα θεωρείται το είδος (αγαθό), το οποίο πωλείται αυτούσιο, χωρίς να υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία ή κατεργασία. Στην περίπτωση των τεντών τα είδη από τα οποία δημιουργούνται, δηλαδή τα πανιά, οι μηχανισμοί, τα σίδερα κλπ. συνιστούν διαφορετικά αγαθά, σε σχέση με το τελικό προϊόν που είναι η τοποθετημένη τέντα. Έτσι τα είδη αυτά που αγοράζει ο επιτηδευματίας προκειμένου να κατασκευάσει την τέντα, συνιστούν πρώτες ύλες.
 
Με βάση τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ΚΒΣ, σύμφωνα με τις οποίες ως παροχή υπηρεσιών θεωρείται μεταξύ άλλων και «η περίπτωση κατά την οποία χρησιμοποιούνται υλικά, των οποίων το κόστος δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) της συνολικής αμοιβής, με την προϋπόθεση ότι από τη χρησιμοποίηση των υλικών αυτών δεν παράγεται νέο είδος αγαθού (άρθρο 3, παρ.3-δ, του ΠΔ 186/1992)» ο κατασκευαστής - έμπορος τεντών εκδίδει για τις πωλήσεις των ειδών του, Τιμολόγιο Πώλησης ή ΑΛΠ κατά περίπτωση, ανεξάρτητα από την αξία των υλικών που χρησιμοποιεί. ʼλλωστε η τοποθέτηση των τεντών δεν συνιστά παροχή υπηρεσίας αλλά τμήμα της κατασκευής της τέντας, που εκτελείται στο χώρο του πελάτη, καθώς δε νοείται παράδοση έτοιμης τέντας στο κατάστημα.
 
Ο τρόπος φορολόγησης δεν διαφοροποιείται από τον χαρακτηρισμό της δραστηριότητας ως εμπορίας ή παροχής υπηρεσίας. Ειδικότερα δε, σε ότι αφορά τον τρόπο φορολόγησης των κατασκευαστών - εμπόρων τεντών ισχύει ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος του άρθρου 31, του ΚΦΕ (Ν 2238/1994) με την προϋπόθεση ότι τηρούνται ακριβή βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ.
 
Διαφοροποίηση υπάρχει στην περίπτωση που ο επιτηδευματίας επιλέξει να υπαχθεί στην περαίωση του Ν 3296/2004 (αυτοπεραίωση), λόγω του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος (Βλ. σχετικά άρθρο του κ. Μιχελινάκη στο τεύχος Μαίου 2007 του περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, με τίτλο «Αυτοπεραίωση»).
 
10.12.2008