Ανέγερση ακινήτου για επαγγελματική χρήση

Με αφορμή το άρθρο του Κ. Γραβιά στο 42ο τεύχος της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, 10/2008, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σε περίπτωση ανέγερσης ακινήτου από εμπορική επιχείρηση για ίδια επαγγελματική χρήση, για 20 χρόνια χωρίς ενοίκιο, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας άλλης εταιρίας, στην οποία θα  παραμείνει το ακίνητο στο τέλος της περιόδου αυτής, τι συμφωνητικό πρέπει να συνταχθεί και ποιες είναι οι εκατέρωθεν φορολογικές  υποχρεώσεις;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Σχετικά με την περίπτωση της ανέγερσης κτιρίου σε οικόπεδο τρίτου παρακαλούμε να ανατρέξετε στο άρθρο του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», με τίτλο: «Ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο τρίτου», του Λ. Στεφανή που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου 2008. Ακόμη, στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις θα βρείτε απαντήσεις σε παλαιότερα ερωτήματα αναγνωστών με το ίδιο ή παρόμοιο περιεχόμενο:
 
http://www.epixeirisi.gr/index.php?pgtp=1&aid=1221463152
http://www.epixeirisi.gr/index.php?pgtp=1&aid=1209031959
 
Επί πλέον, σας επισημαίνουμε ότι προκειμένου να εκδοθεί άδεια ανέγερσης οικοδομής, η εμπορική επιχείρηση που αναφέρετε στο ερώτημά σας, πρέπει να διαθέτει το δικαίωμα της χρήσης του ακινήτου. Η παραχώρηση αυτή του δικαιώματος χρήσης, μπορεί να γίνει με τη σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των δύο συμβαλλομένων (εμπορικής επιχείρησης και ιδιοκτήτη του ακινήτου). Παράδειγμα τέτοιου συμφωνητικού είναι και το μισθωτήριο συμβόλαιο (σύμβαση μίσθωσης). Όταν όμως,  στη σύμβαση προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση του ακίνητου, πρέπει να προσδιορισθεί προς φορολόγηση, ένα ελάχιστο ποσό εισοδήματος. Έτσι, ως ελάχιστο ακαθάριστο εισόδημα, στη περίπτωση αυτή, λαμβάνεται το 3,5% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 41, του Ν 1249/1982 – αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων - ( βλέπε παραγράφους 1 και 2, του άρθρου 22, του Ν 2238/1994). Η, κατά τα ανωτέρω, προσδιοριζόμενη μισθωτική αξία αποτελεί και το κατώτατο ποσό του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος, επί του οποίου φορολογείται ο εκμισθωτής.
 
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο 2ο εδάφιο, της παρ. 1, του άρθρου 22, του Ν 2238/1994, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέχεται η δυνατότητα στον εκμισθωτή να επικαλεστεί εξαιρετικούς λόγους που είναι δυνατό να προκαλέσουν μείωση της μισθωτικής αξίας του μισθωμένου ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίσθηκε με βάση τα ανωτέρω.
 
Όλες οι συμβάσεις μίσθωσης που προβλέπουν την καταβολή μηνιαίου μισθώματος μεγαλύτερου των 100 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλλονται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ για θεώρηση (παρ. 1, του άρθρου 77, του Ν 2238/1994) εντός 30 ημερών από τη σύνταξή τους. Επίσης, βάσει των διατάξεων της παρ. 1, του άρθρου 78 του Ν 2238/1994, οι μισθωτές ακινήτων έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν το ποσό που κατέβαλαν για την ανέγερση οικοδομής σε έδαφος κυριότητας τρίτου, εφόσον κατά τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης η οικοδομή θα παραμείνει στην κυριότητα του εκμισθωτή.
 
Τέλος, επισημαίνεται ότι για την ανέγερση οικοδομής σε έδαφος τρίτου, δεν είναι απαραίτητη η μεταβίβαση του δικαιώματος της επικαρπίας (η οποία γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη) από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου στην επιχείρηση που αναλαμβάνει την κατασκευή.
 
17.11.2008