Κατασκευή κτιρίου σε έδαφος κυριότητας τρίτου

Ιδιοκτήτης κατοικίας εκμισθώνει αυτήν σε μια ανώνυμη εταιρεία για 15 έτη, η οποία θα το επισκευάσει και θα το χρησιμοποιήσει ως ξενοδοχείο. Η ερώτηση είναι: Ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί φορολογικά με το κόστος της κατασκευής ως επιπλέον έσοδο ή απλώς ως τεκμήριο κατασκευής του ακίνητου;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Σχετικά με την περίπτωση της ανέγερσης κτιρίου σε οικόπεδο τρίτου, καθώς και της πραγματοποίησης βελτιώσεων ή επεκτάσεων σε υφιστάμενο κτίριο που εκμισθώνεται, παρακαλούμε να ανατρέξετε στο άρθρο του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», με τίτλο: «Ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο τρίτου», του Λ. Στεφανή που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου 2008.
 
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, οι διατάξεις της περ. β’, του άρθρου 21, του Ν 2238/1994, (σχετικά με την φορολόγηση του κόστους κατασκευής της οικοδομής και με το εισόδημα από ακίνητα που αποκτά ο εκμισθωτής), αναφέρονται είτε σε ανέγερση οικοδομής, είτε σε βελτίωση ή επέκταση υφιστάμενης οικοδομής που εκμισθώνεται.
 
Αντίθετα, αν πρόκειται για έξοδα επισκευών και συντηρήσεων (και όχι επεκτάσεων ή βελτιώσεων) που διενεργούνται σε κτίριο που εκμισθώνεται, με δαπάνες του μισθωτή (στο παράδειγμά μας, της ΑΕ) δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω διατάξεις. Ο εκμισθωτής, λοιπόν, του ακινήτου, δεν θα φορολογηθεί με το κόστος των δαπανών αυτών. Επιπλέον, το κόστος αυτό, δεν αποτελεί τεκμήριο για τον εκμισθωτή, κατά τις διατάξεις του άρθρου 17 του ΚΦΕ, καθώς δεν καταβάλλεται από εκείνον.
 
Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι δαπάνες επισκευών και συντηρήσεων που πραγματοποιούνται σε μισθωμένα ακίνητα, αναγνωρίζονται φορολογικά, βάσει των διατάξεων της περ. ιγ΄, της παρ. 1, του άρθρου 31, του Ν 2238/1994.
 
17.11.2008