Έκδοση φορτωτικής σε τριγωνική συναλλαγή

Φορολογούμενος (επιχείρηση που διαθέτει ψυγείο διεθνών μεταφορών) με έδρα την Ελλάδα και αρμοδιότητας ΔΟΥ ʼργους, φορτώνει εμπορεύματα στην Ολλανδία κατόπιν εντολής γερμανικής εταιρείας μεταφορών και παραλήπτη εταιρεία στην Ελλάδα. Η φορτωτική για τη συναλλαγή αυτή εκδόθηκε χωρίς ΦΠΑ.
Τα ερωτήματα μου είναι:
1. Αν ορθά εκδόθηκε η φορτωτική χωρίς ΦΠΑ.
2. Πώς θα αντιμετωπισθεί με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
Παρακαλώ όπως με την απάντηση σας στα παραπάνω, με καθοδηγήσετε και στα αντίστοιχα άρθρα του Ν 1642/86.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Εφόσον τα αγαθά που αποστέλλονται έχουν ως τόπο αναχώρησης την Ολλανδία και ως τόπο άφιξης την Ελλάδα, η μεταφορά τους θεωρείται «ενδοκοινοτική». Ανάλογα με το αν ο λήπτης των υπηρεσιών της μεταφοράς (ο καταβάλλων το κόστος), είναι ο παραλήπτης των αγαθών, δηλαδή η ελληνική επιχείρηση ή η γερμανική εταιρεία που δίνει την εντολή της μεταφοράς, διακρίνουμε τις εξής δύο περιπτώσεις:
 
1) Βάσει των διατάξεων της περ. α΄, της παρ. 4, του άρθρου 14 του Ν 2859/2000, όταν ο τόπος αναχώρησης της μεταφοράς δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας (όπως στην προκειμένη περίπτωση που είναι η μεταφορά γίνεται από την Ολλανδία) και ο λήπτης των υπηρεσιών της μεταφοράς (έστω η ελληνική επιχείρηση) διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας, τότε η υπηρεσία της μεταφοράς φορολογείται στην Ελλάδα.
 
2) Αντίθετα, στην περίπτωση που ο λήπτης της υπηρεσίες της μεταφοράς είναι η γερμανική εταιρεία (δηλαδή, ο καταβάλλων το κόστος μεταφοράς), ο τόπος φορολόγησης της μεταφοράς βρίσκεται εκτός του εσωτερικού της χώρας (Ελλάδα), όπως ορίζεται στις διατάξεις της περ. γ΄, της παρ. 5, του άρθρου 14 του Ν 2859/2000.
 
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολ. 1306/1993, στην πρώτη περίπτωση, υπόχρεος για την απόδοση του ΦΠΑ είναι ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς, ο οποίος και θα επιβαρύνει τον λήπτη της υπηρεσίες (ελληνική επιχείρηση) με τον ΦΠΑ που αναλογεί. Ο μεταφορέας θα καταβάλει τον ΦΠΑ της συγκεκριμένης συναλλαγής στο Δημόσιο με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης. Κατά τη συμπλήρωσή της, θα αναγράψει την αξία της μεταφοράς στον κωδ. 303, ο δε ΦΠΑ θα συμπληρωθεί στον κωδ. 333.
 
Στη δεύτερη περίπτωση,  ο μεταφορέας – ελληνική επιχείρηση θα εκδώσει τη σχετική φορτωτική χωρίς να επιβαρύνει τον λήπτη της υπηρεσίας, (δηλαδή, την γερμανική εταιρεία)  με ΦΠΑ. Συνεπώς, εδώ έχουμε απαλλασσόμενη εκροή, με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών.
 
Επισημαίνεται, ότι οι ενδοκοινοτικές μεταφορές όπως και οι διεθνείς μεταφορές, αποτελούν παροχές υπηρεσιών που δεν παρακολουθούνται από το σύστημα VIES. Συνεπώς, δεν απαιτείται η υποβολή δηλώσεων INTRASΤAT και των τριμηνιαίων ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών για τις υπηρεσίες αυτές.
 
Τέλος, σημειώνεται ότι ο Ν 1642/ 1986 αντικαταστάθηκε από τον Ν 2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α΄/7.11.2000), ο οποίος κωδικοποιημένος πλέον με τις μέχρι τότε τροποποιήσεις, αλλά και με όποιες μεταβολές ακολούθησαν μέχρι σήμερα, αποτελεί τον Κώδικα ΦΠΑ.
 
1.10.2008