Γονική άδεια ανατροφής

Εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου σε Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης (ΝΠΙΔ), που απέκτησε παιδί στις 18/4/2007, δικαιούται γονική άδεια (μειωμένο ωράριο) ανατροφής  του παιδιού; Εναλλακτικά και έπειτα από συμφωνία με τον εργοδότη, μπορεί την άδεια αυτή ο εργαζόμενος να μην την πάρει αλλά να την πληρωθεί;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Η γυναίκα που απέκτησε παιδί, αμέσως μετά την λήξη της άδειας λοχείας (63 ημέρες μετά τον τοκετό), θα απασχολείται στην επιχείρηση κατά μία (1) ώρα λιγότερο από το κανονικό της ωράριο, για τους επόμενους τριάντα (30) μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα προσέρχεται αργότερα στην εργασία της, ή θα αποχωρεί ενωρίτερα από αυτήν, κατά μία ώρα,, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη της, χωρίς να επηρεάζονται οι αποδοχές της. Εναλλακτικά, το μειωμένο ωράριο μπορεί να συμφωνηθεί να είναι κατά δύο ώρες, κάθε ημέρα (αργότερα κατά την προσέλευση, ή ενωρίτερα κατά την αποχώρηση), για τους 12 πρώτους μήνες και κατά μια ώρα, για τους επόμενους 6 μήνες (άρθρο 7 του Ν.3144/2003 και άρθρο 8 της ΕΓΣΣΕ της 24-5-2004).
 
Να σημειώσουμε ότι κατά το ανωτέρω διάστημα, που ισχύει το δικαίωμα της χρήσης του μειωμένου ωραρίου, για την «άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών», δεν επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση του εργαζόμενου.
 
Είναι σαφές, ότι τυχόν συμφωνία, για επί πλέον αμοιβή προς τον εργαζόμενο, εφ’όσον αυτός ήθελε να παραιτηθεί από το δικαίωμα χρήσης του μειωμένου ωραρίου, είναι άκυρη, δεδομένου ότι οι ώρες αυτές της απουσίας του, αμείβονται κανονικά (άρθρο 7, παρ.5 του Ν. 3144/2003).
 
Αξίζει να επισημάνουμε ότι την άδεια φροντίδας του παιδιού, όπως την περιγράψαμε πιο πάνω, μπορεί να ζητήσει, αντί της μητέρας, εναλλακτικά ο πατέρας. Αυτό βέβαια, θα γίνει εφ’όσον προσκομίζεται δικαιολογητικό από τον εργοδότη της μητέρας, ότι αυτή δεν κάνει χρήση του ως άνω μειωμένου ωραρίου.
 
Την άδεια δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς, καθώς και οι θετοί γονείς, για παιδιά μέχρι 6 ετών.
 
Προσοχή! Διαφορετική είναι η άδεια γονικής ανατροφής, για γονείς που έχουν παιδιά μέχρι 3,5 ετών. Εδώ, η σχετική διάταξη του Ν.2639/98, αναφέρεται σε άδεια χωρίς αποδοχές, μέχρι και 3,5 μήνες, για κάθε έναν από τους δύο γονείς.
 
Επίσης, πρέπει να διακρίνουμε την σχολική άδεια, για όσους έχουν παιδιά μέχρι 16 ετών. Κατά την άδεια αυτή (άρθρο 9 του Ν. 1483/84), οι γονείς δικαιούνται με αποδοχές, μέχρι 4 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο, είτε ο ένας είτε ο άλλος γονέας (όχι και οι δύο), ασχέτως αν κάποιος εξ αυτών δεν είναι εργαζόμενος. Η άδεια αυτή χορηγείται με ρυθμό μιας ημέρας κάθε φορά. Δεν μπορεί, δηλαδή, να πάρει κάποιος δύο, ή τρεις, ή τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.
 
25.9.2008