Το επάγγελμα του σχεδιαστή

Το επάγγελμα του σχεδιαστή Η/Υ (ΑΠΥ), υπόκειται σε παρακράτηση  φόρου 20%;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Στο άρθρο 48 ,παράγραφος 1, του ΚΦΕ (Ν.2238/94), κατονομάζονται τα επαγγέλματα, η άσκηση των οποίων οδηγεί σε απόκτηση εισοδήματος από την Ζ’ πηγή (εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων). Στον πίνακα των επαγγελμάτων αυτών αναφέρεται και ο «σχεδιαστής», με την ευρεία έννοια.
 
Με το δεδομένο, ότι οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, χαρακτηρίζονται ως παρέχοντες ανεξάρτητες υπηρεσίες, με κυρίαρχο στοιχείο το πνευματικό και το καλλιτεχνικό των έργων τους, ο σχεδιαστής, στηριζόμενος στις ειδικές επιστημονικές ή άλλες γνώσεις του, ανεξαρτήτως του τρόπου σχεδίασης, εντάσσεται με την σειρά του, στα ελευθέρια επαγγέλματα.
 
Είναι σαφές ότι δεν ενδιαφέρει το είδος του σχεδίου που εκπονεί ο σχεδιαστής (καλλιτεχνικά σχέδια, σχεδιασμός ενδυμάτων, επίπλων, βιομηχανικά ή μηχανολογικά σχέδια κ.λπ.), αλλά ούτε και ο τρόπος παραγωγής αυτού (μέσω Η/Υ ή δια χειρός κ.λπ.). Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι να μην υπάρχει πώληση αντιτύπων του σχεδίου, (οπότε έχουμε εμπορική δραστηριότητα), αλλά το μοναδικό σχέδιο να παραδίδεται στον παραγγέλοντα, έναντι της συμφωνηθείσας αμοιβής (η οποία προκύπτει, ενδεχομένως από σύμβαση).
 
Συνεπώς, για την εκπόνηση του πρωτοτύπου σχεδίου και την παράδοσή του στον ενδιαφερόμενο, έχουμε έκδοση ΑΠΥ, απόκτηση εισοδήματος από ελευθέρια επαγγέλματα και εφ’όσον ο αντισυμβαλλόμενος είναι επιτηδευματίας του ΚΒΣ, διενεργείται (από τον καταβάλλοντα την αμοιβή) παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%. Εάν όμως, έχουμε πώληση αντιγράφων ή αντιτύπων του εκπονηθέντος σχεδίου, τότε αναφερόμεθα σε εμπορική δραστηριότητα (Ε’ πηγή), εκδίδεται ΤΠΥ στον αντισυμβαλλόμενο επιτηδευματία και φυσικά δεν υφίσταται υποχρέωση παρακράτησης φόρου.
 
4.7.2008