Λογιστικός χειρισμός του ΕΤΑΚ

Ασχολούμαι με τον φόρο κατοχής ακινήτων για νομικά πρόσωπα. Όταν συμπληρώσω το έντυπο ποιές λογιστικές εγγραφές θα κάνω για να δείξω στα βιβλία της εταιρίας οτι πρέπει να αποδώσω τον φόρο; Το βιβλίο του κ. Αλυ΄φαντη αναφέρει οτι η αποζημείωση απόλυσης για έναν εργάτη είναι το 17,66% από το ημερομήσθιό του. Το αποτέλεσμα προκύπτει από ( 25 + 15 + 13 ) x 100 / 300 = 17,66%. Είναι σωστό;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του Ν.3634/2008, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, δεν λαμβάνεται υπ’όψη για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων. Τούτο σημαίνει ότι το ποσό του τέλους, με το οποίο επιβαρύνθηκε η επιχείρηση για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της, ή για τα εμπράγματα δικαιώματα που έχει επ’αυτών,  θα αποτελέσει μεν οργανικό έξοδο για τον προσδιορισμό του αποτελέσματος εκμετάλλευσης, πλην όμως θα αναμορφωθεί φορολογικά, κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του νομικού προσώπου. Κατ’αυτήν την έννοια, η επιβάρυνση μεταφέρεται στους φορείς της εταιρείας (εταίροι ή μέτοχοι), αφού, αφ’ενός μεν, μειώνονται τα λογιστικά κέρδη (με την εμφάνιση του ποσού σε λογαριασμό οργανικού εξόδου), αφ’ετέρου δε καταβάλλεται επί πλέον φόρος από το νομικό πρόσωπο, με την αναμόρφωση του λογιστικού αποτελέσματος. Σημειώνουμε, ότι ανεξαρτήτως του γεγονότος, ότι ο νόμος δεν αναγνωρίζει ως παραγωγική δαπάνη το τέλος επί των ακινήτων (ανάλογη αντιμετώπιση είχε και ο καταργηθείς ΦΜΑΠ), η υποχρέωση καταβολής του γεννάται για το νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι και ιδιοκτήτης της ακίνητης περιουσίας, η αξία της οποίας φορολογείται.
 
Συνεπώς, η λογιστική εγγραφή που προτείνουμε να γίνει στα βιβλία της επιχείρησης, μετά τις παραπάνω διευκρινίσεις, είναι:
 
63.ΦΟΡΟΙ-ΤΕΛΗ
63.98 Διάφοροι φόροι-τέλη
63.98.98 Ενιαίο Τέλος Ακινήτων

Χ

54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ
54.09 Λοιποί φόροι-τέλη
54.09.98 Ενιαίο Τέλος Ακινήτων 2008

Χ

Λογιστικοποίηση υποχρέωσης ΕΤΑΚ έτους φορολογίας 2008
 
Κατά την πληρωμή του ποσού, εφ’άπαξ ή σε δόσεις, θα χρεώνεται ο 54.09.98 και θα πιστώνεται ο 38.ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ.
 
Αξίζει να επισημάνουμε, ότι υπάρχει εναλλακτικά και η λογιστική αντιμετώπιση του ποσού του ενιαίου τέλους, με άμεση χρέωση του λογαριασμού 42.04 Διαφορές φορολογικού ελέγχου (σε υπολογαριασμό: 42.04.00 Ενιαίο Τέλος Ακινήτων), ώστε στο τέλος της χρήσης να μεταφερθεί στην διάθεση και στον λογαριασμό 88.09 Λοιποί μη ενσωματωμένοι στο λειτουργικό κόστος φόροι. Στη περίπτωση αυτή δεν απαιτείται να γίνει φορολογική αναμόρφωση, αφού το σχετικό ποσό δεν έχει λογιστικοποιηθεί σε λογαριασμό εξόδου. Θα μειώθούν έτσι, άμεσα τα προς διάθεση κέρδη προς τους εταίρους (ή μετόχους), χωρίς να επηρεάζεται το φορολογητέο αποτέλεσμα της χρήσης. Είναι σαφές ότι αν επιλεγεί αυτός ο τρόπος, το ποσό του τέλους θα εμφανισθεί και στον ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΤ/ΤΩΝ, αφαιρετικά, αμέσως μετά τον Φόρο εισοδήματος.
 
Κατά την άποψή μας, ο πρώτος τρόπος είναι ορθότερος, επειδή εμφανίζει το έξοδο στο λειτουργικό αποτέλεσμα της επιχείρησης και συνεπώς, κατ’αυτήν την έννοια, απεικονίζεται η πραγματικότητα. Εξ άλλου, ο φορολογικός νομοθέτης έχει αποφασίσει ότι και άλλες λειτουργικές  δαπάνες (βλέπε, έξοδα ΙΧΕ αυτοκινήτων-50% των εξόδων της κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.), δεν εκπίπτουν φορολογικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δαπάνες αυτές χάνουν τον λειτουργικό τους χαρακτήρα.
 
16.5.2008