Λανθασμένη χρέωση στον λογαριασμό 15

Εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων είχε βγάλει οικοδομική άδεια το 2006 και έχτιζε αλλά δεν εξέπιπτε τον ΦΠΑ. Τον εμφάνιζε στο λογ/σμό 15. Τώρα μπορεί να κάνει τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ για να το συμψηφίσει; Τι θα γίνει με τον Ισολογισμό που έκλεισε 31/12/2006; Σημ: (είχε κλείσει σε ΔΛΠ)
 
Απάντηση
 
Αρκεί να δούμε την περίπτωση αυτή από την άποψη τόσο των παραδεκτών αρχών της Λογιστικής, όσο και της φιλοσοφίας, που χαρακτηρίζει τον ΦΠΑ:
 
Πρώτον: Ο ΦΠΑ που χρεώνεται στα τιμολόγια ανέγερσης μιας οικοδομής, ιδιοκτησίας επιχείρησης, διαχωρίζεται και εκπίπτει, ως ΦΠΑ εισροών (απόκτηση παγίου) διακανονιζόμενος εντός της πενταετίας, ανάλογα με την μεταβολή του δικαιώματος έκπτωσης. Το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ ανέγερσης οικοδομής, υφίσταται (με την επιφύλαξη του διακανονισμού), έστω κι αν δεν εκπέσθηκε κατά την περίοδο που εκδόθηκαν τα σχετικά παραστατικά. Αν αφήσετε τον ΦΠΑ χρεωμένο στον 15, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής της οικοδομής, λανθασμένα θα δείξετε αυξημένο το κόστος κατασκευής της, κατά την μεταφορά του στον 11. Ο φορολογικός έλεγχος που θα ακολουθήσει, θα σας επιβάλει την διόρθωση, δεδομένου ότι, κατ’αυτήν την έννοια, διενεργείτε μεγαλύτερες αποσβέσεις κλπ. Η διόρθωση αυτή θα μεταφέρει το σχετικό ποσό του ΦΠΑ σε χρέωση του 42. Ορθότερο λοιπόν θα ήταν κατά την άποψή μας, να συντάξετε τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και να εμφανίσετε την ορθή χρέωση στον 15. Εννοείται ότι θα συντάξετε επίσης, και τροποποιητική εκκαθαριστική ΦΠΑ έτους 2006, συνεπώς και όλες τις μέχρι σήμερα περιοδικές δηλώσεις.
 
Δεύτερον: Ο Ισολογισμός 31/12/2006, όπως έχει δημοσιευθεί, δεν θα αλλάξει. Εξάλλου, η αρχική λανθασμένη χρέωση στον 15, δεν σας δημιουργεί προβλήματα στα αποτελέσματα της 31/12/2006. Ο επόμενος Ισολογισμός της 31/12/2007, θα συνταχθεί σωστά, δεδομένου ότι υποβάλατε τις τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ, εντός της τρέχουσας χρήσης, συνεπώς ο 15. εμφανίζει την σωστή χρέωση. Κατά την δημοσίευση όμως, οπότε θα εμφανισθούν και οι δύο Ισολογισμοί (της προηγούμενης και της κλειόμενης χρήσης), θα διορθώσετε τα κονδύλια της προηγούμενης χρήσης, εγγράφοντας το πραγματικό ποσό στον 15, μειώνοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση στον 54.00 (ή ενδεχομένως, αυξάνοντας τον 33.13, που αφορά το πιστωτικό υπόλοιπο- για την ΔΟΥ – ΦΠΑ συμψηφιστέου στην επόμενη χρήση). Βέβαια, θα αναφέρετε την αναμόρφωση αυτή τόσο στο προσάρτημα, όσο και σε σημείωση στο κάτω μέρος των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων, ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και συνδεόμενοι με την εταιρεία.
 
Τέλος, να επισημάνουμε ότι αν δεν επιθυμείτε αυτήν την λύση των τροποποιητικών δηλώσεων ΦΠΑ, για διάφορους λόγους, έχετε την λύση της μεταφοράς του ποσού του ΦΠΑ, που χρεώθηκε λανθασμένα στον 15, σε υπολογαριασμό του 42 (π.χ. 42.05.00), ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην διάθεση (λογ. 88) και θα μειώσει τα προς διανομή κέρδη (προσοχή! Δεν θα επηρεάσει τα φορολογητέα κέρδη).
 
20.9.2007