Προμήθειες Ταξιδιωτικών Γραφείων

Ερώτηση: Εκδιδόμενα παραστατικά από τα Ταξιδιωτικά Γραφεία για τις προμήθειες από τις πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και πιστωτικά τιμολόγια των Αεροπορικών Εταιρειών για τη χορηγούμενη έκπτωση από τις αναγραφόμενες τιμές στα εισιτήρια. Υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων για διασταύρωση από τα Ταξιδιωτικά Γραφεία;

Απάντηση:

1. Τα ταξιδιωτικά γραφεία κατά την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων, εκδίδουν θεωρημένη απόδειξη πώλησης εισιτηρίων είτε πρόκειται για επιτηδευματία, είτε πρόκειται για ιδιώτη. Το πρώτο αντίτυπο, μαζί με το εισιτήριο, παραδίδεται στον αγοραστή (ανεξαρτήτως αν η συναλλαγή είναι μετρητοίς ή επί πιστώσει). Σε περίπτωση ακύρωσης του εισιτηρίου, εκδίδεται από το Γραφείο, Πιστωτικό τιμολόγιο (προς επιτηδευματία ή προς ιδιώτη), με την αξία της ακύρωσης και επιστροφής (άρθρο 12 παρ 13 ΚΒΣ).

Η απόδειξη πώλησης εισιτηρίων αυτή, είναι δυνατόν να μην εκδίδεται από τον υπόχρεο όταν τα αεροπορικά εισιτήρια πωλούνται απ’ αυτόν στην ονομαστική τους αξία.

2. Περαιτέρω, τα ταξιδιωτικά γραφεία εκδίδουν θεωρημένο τιμολόγιο Π.Υ., για την προμήθεια που χορηγείται σ’ αυτά, από τις αεροπορικές εταιρείες. Η σχετική ΠΟΛ στο σημείο αυτό είναι σαφής (1102 / 16.3.1993): “Για τυχόν λοιπές παροχές που χορηγούνται από τις αεροπορικές εταιρείες, όπως είναι η έκπτωση λόγω τζίρου στο τέλος του χρόνου εκδίδεται θεωρημένο τιμολόγιο Π.Υ.”. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι η έκπτωση αυτή, αποτελεί επί πλέον έσοδο, το οποίο πρέπει να καταχωρίζεται στα βιβλία του Τουριστικού Γραφείου και να λαμβάνει μέρος στον υπολογισμό του καθαρού του κέρδους. Βέβαια, όπως αναφέρετε στο ερώτημά σας, δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής  στοιχείων για διασταύρωση, με καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, για την συνολική αξία των αποδείξεων πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων (έσοδο ή δαπάνη, κατά περίπτωση). Αυτό όμως δεν εμποδίζει την μη έκδοση Τ.Π.Υ. για την έκπτωση λόγω τζίρου, που χορηγεί η αεροπορική εταιρεία προς το Ταξιδιωτικό Γραφείο. Πρόκειται για διαφορετικά φορολογικά στοιχεία: α) Αποδείξεις πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων (δεν υπάρχει υποχρέωση για ΚΕΠΥΟ) και β) Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών για την προμήθεια κλπ (υπάρχει υποχρέωση για ΚΕΠΥΟ). Εξ άλλου, τα ακαθάριστα έσοδα του Ταξιδιωτικού Γραφείου από την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων, είναι η προμήθεια και οι τυχόν λοιπές πρόσθετες παροχές, που χορηγούνται σ’ αυτόν από τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς και η διαφορά της τιμής αγοράς από την τιμή πώλησης των εισιτηρίων. (ΠΟΛ 1102 / 1993 και 1157 / 2005 – Β).

3. Η αεροπορική εταιρεία εκδίδει πιστωτικό τιμολόγιο, για την χορηγούμενη έκπτωση από τις αναγραφόμενες στα εισιτήρια τιμές, όπως αυτές εμφανίζονται στην μηνιαία εκκαθάριση του οργανισμού (ΙΑΤΑ Ελλάδος), καθώς και για την διαφορά που προκύπτει μεταξύ αναγραφόμενης και καθαρής τιμής, όταν τα εισιτήρια πωλούνται στα Ταξιδιωτικά Γραφεία σε καθαρές τιμές από τις αεροπορικές εταιρείες. Στο πιστωτικό αυτό τιμολόγιο, αναγράφεται το συνολικό μηνιαίο ποσό της έκπτωσης ή της διαφοράς τιμής.

Επισημαίνεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται σε υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων (άρθρο 20 ΚΒΣ) για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται, κατά τα ανωτέρω. Συνεπώς, για να επιτευχθούν οι στόχοι της διασταύρωσης στοιχείων, θα πρέπει να υποβληθούν συγκεντρωτικές καταστάσεις και από τους αντισυμβαλλόμενους.