Εξαίρεση από τον ΦΠΑ κατασκευής οικοδομής βάσει παρ.4 του άρθρου 6 του Κ.Ν. 2859/2000

Εργολάβος κατασκευαστής ανέλαβε την ανέγερση οικοδομής με αντιπαροχή. Η οικοδομική άδεια εξεδόθη την 01/01/2006 αλλά έχει υπογραφεί προσύμφωνο και εργολαβικό συμβόλαιο κατασκευής προ της 25/11/2005 στο όνομά του. Δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής και δεν έχει δηλωθεί στη ΔΟΥ με δήλωση μεταβολών το εργοτάξιο ως υποκατάστημα. Ο εργολάβος κατασκευαστής (ατομική επιχείρηση) αδυνατεί να ξεκινήσει το έργο και προς τούτο προτίθεται να δημιουργήσει κοινοπραξία με άλλον εργολάβο κατασκευαστή και στη συνέχεια η κοινοπραξία να αναλάβει την ανέγερση της οικοδομής.

Ερωτήματα:
Α. Η κοινοπραξία δικαιούται και θα λάβει εξαίρεση από την υπαγωγή της στο ΦΠΑ για τις παραδόσεις ακινήτων;
Β. Επειδή η κοινοπραξία δεν είναι συμβαλλόμενος στο εργολαβικό συμβόλαιο θα πρέπει να γίνει κάτι με το εργολαβικό συμβόλαιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ξεκινώντας από το β ερώτημα, πρέπει ασφαλώς να γίνει τροποποίηση του εργολαβικού συμβολαίου αφού εργολάβος δεν θα είναι ο αρχικά συμβαλλόμενος ατομικός επιχειρηματίας αλλά η κοινοπραξία.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, σύμφωνα με την παρ.3 του εγχειρίδιου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνοπτικός οδηγός σχετικά με το ΦΠΑ στα ακίνητα», έκδοση 2006:
“Επισημαίνεται ότι δεν αποτελεί ανατρεπτικό λόγο της εξαίρεσης η τροποποίηση ή εκχώρηση του προσυμφώνου και εργολαβικού κατασκευής μετά τις 25/11/2005. Θα πρέπει όμως η νέα κατασκευαστική επιχείρηση που θα αναλάβει το έργο να υποβάλει αίτηση και να της χορηγηθεί εξαίρεση εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και επιθυμεί να μην υπαχθεί σε ΦΠΑ για τη συγκεκριμένη οικοδομή.

Η εξαίρεση εξακολουθεί να ισχύει και στην περίπτωση αναγκαστικής αλλαγής των προσώπων των συμβαλλομένων μερών λόγω θανάτου και συνέχισης της ίδιας σύμβασης από τους κληρονόμους του θανόντος (π.χ. οικοπεδούχος που έχει υπογράψει με εργολάβο κατασκευαστή προσύμφωνο και εργολαβικό συμβόλαιο κατασκευής αποβιώνει, το παιδί του αποδέχεται την κληρονομιά και συνεπώς και τα απορρέοντα από αυτήν δικαιώματα και συναινεί στην συνέχιση της οικοδομής).”

Ωστόσο το παραπάνω εδάφιο είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο της ΠΟΛ 1083/2006 σύμφωνα με την οποία καλύπτεται μόνο η δεύτερη περίπτωση δηλαδή :

«Η εξαίρεση εξακολουθεί να ισχύει στην περίπτωση αναγκαστικής αλλαγής των προσώπων των συμβαλλομένων στο προσύμφωνο και εργολαβικό κατασκευής μερών λόγω θανάτου και συνέχισης της ίδιας σύμβασης από τους κληρονόμους του θανόντος (π.χ. οικοπεδούχος που έχει υπογράψει με εργολάβο κατασκευαστή προσύμφωνο και εργολαβικό συμβόλαιο κατασκευής αποβιώνει, το παιδί του αποδέχεται την κληρονομιά και συνεπώς και τα απορρέοντα από αυτήν δικαιώματα και συναινεί στην συνέχιση της οικοδομής)».

Για το λόγο αυτό προτείνουμε πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια να διασταυρώσετε εάν τα αναγραφόμενα στον οδηγό του Υπουργείου Οικονομικών τα αποδέχεται και η αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ.