Δηλώσεις INTRASTAT και VIES εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Παρακαλώ να μου απαντήσετε εάν η απόκτηση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων βάσει  του άρθρου 45 του κώδικα ΦΠΑ έχει υποχρέωση  για INTRASTAT και για ανακεφαλαιωτική ενδοκοινοτικών αποκτήσεων  τριμήνου;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
1. Όσον αφορά την δήλωση INTRASTAT ο εισαγωγέας – έμπορος έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές του, ανεξάρτητα από το ειδικό καθεστώς που διέπει τις συναλλαγές αυτές. Αυτό ξεκαθαρίζεται στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1176/1995, παρ.1, περίπτωση ε1. Ως αξία καταχωρίζεται η αξία του τιμολογίου, άσχετα εάν δεν συμφωνεί με τα ποσά των κωδικών 353 ή 356 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ όπως ορίζεται στην ίδια ως άνω ΠΟΛ.
 
2. Όσον αφορά την ανακεφαλαιωτική δήλωση ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1050/2000 υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:
 
Α. Εάν ο αλλοδαπός πωλητής εφαρμόζει το ειδικό καθεστώς του περιθωρίου κέρδους στη χώρα του, ο αγοραστής - έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων , ενταγμένος στο ειδικό καθεστώς φορολογίας του περιθωρίου κέρδους ή όχι, δεν υποβάλλει ανακεφαλαιωτική δήλωση γιατί στην περίπτωση αυτή , η συγκεκριμένη πράξη δεν συνιστά ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθού , για τη χώρα μας, πράξη δηλαδή φορολογητέα στην Ελλάδα , και , επομένως, δεν φορολογείται από πλευράς ΦΠΑ στη χώρα μας . Κατά συνέπεια , δεν καταβάλλεται ΦΠΑ στο Τελωνείο , αλλά ούτε και απεικονίζεται η συναλλαγή αυτή στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται στην αρμόδια Δ . Ο . Υ ., ως ενδοκοινοτική απόκτηση ( χρεωπίστωση ). Επίσης, δεν υποβάλλεται ανακεφαλαιωτικός πίνακας ενδοκοινοτικών αποκτήσεων για την πράξη αυτή.
 
Β. Σε περίπτωση πώλησης μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ( επιβατικού ή φορτηγού ), προερχόμενου από άλλο Κράτος - Μέλος, από αλλοδαπό πωλητή υποκείμενο στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, σε εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων , ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο αυτός ανήκει , εφαρμόζονται οι διατάξεις που διέπουν τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές ( άρθρο 11 του Κ.Ν . 2859/2000) . Στην περίπτωση αυτή , η συγκεκριμένη πράξη συνιστά ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθού για τη χώρα μας και συνεπώς ο αναλογών ΦΠΑ καταβάλλεται στην Ελλάδα , στο Τελωνείο , και όχι στο Κράτος - Μέλος εγκατάστασης του πωλητή . Για το λόγο αυτό ο αγοραστής υποχρεούται να εγγραφεί πριν την αγορά στο σύστημα VIES προκειμένου να μην καταβάλει το ΦΠΑ και στο Κράτος - Μέλος εγκατάστασης του πωλητή . Αν παρόλα αυτά καταβάλει το ΦΠΑ και στο Κράτος - Μέλος του πωλητή , ο ΦΠΑ αυτός , αν δεν υπάρχει διαδικασία επιστροφής από το άλλο Κράτος - Μέλος, αποτελεί κόστος για τον αγοραστή και δεν του παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης στη χώρα μας . Η δυνατότητα έκπτωσης παρέχεται μόνο για το ΦΠΑ που καταβάλλεται στην Ελλάδα . Επίσης υποχρεούται βάσει των παραπάνω να υποβάλλει δήλωση ενδοκοινοτικών αποκτήσεων για τη συναλλαγή αυτή.
 
 
12.7.2007