Εισφορά ατομικής επιχειρησης σε ΟΕ

Πατέρας με ατομική επιχείρηση, εργαστήριο χρυσοχοΐας και εμπορία χονδρική λιανική με Β κατηγορία και μια μισθωμένη εγκατάσταση θέλει να μπει σε ΟΕ με το ίδιο αντικείμενο ως τρίτο μέλος με εισφορά της ατομικής επιχείρησης (Η ΟΕ η οποία λειτουργεί είναι των παιδιών του). Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει για την ατομική και την ΟΕ; Θα βγει υπεραξία; Θα γίνει αυτοψία;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Για την εισφορά της ατομικής επιχείρησης στην Ο.Ε. οφείλεται φόρος υπεραξίας ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να οφείλεται και φόρος δωρεάς.
 
Συγκεκριμένα οδηγίες για τις περιπτώσεις αυτές έχουν δοθεί με την Α.Υ.Ο 1052699/1082/Α0012/30.05.2003. Σύμφωνα με αυτήν κατ΄ αρχήν ο φόρος υπεραξίας της περίπτωσης α, της παρ.1, του άρθρου 13, του Κ.Φ.Ε. υπολογίζεται σε περίπτωση διακοπής των εργασιών επιχείρησης (ατομικής ή εταιρίας) και έναρξης στον ίδιο χώρο με το ίδιο αντικείμενο εργασιών άλλης επιχείρησης (ατομικής ή εταιρίας) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.
 
Ωστόσο ειδικότερα ισχύουν τα εξής :
 
« Όταν στον χώρο που λειτουργούσε ατομική επιχείρηση ιδρύεται και λειτουργεί εταιρεία, στην οποία μετέχει και ο φορέας της ατομικής επιχείρησης, από το συνολικό ποσό της υπεραξίας που προκύπτει με βάση τα δεδομένα της ατομικής επιχείρησης δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής του φορέα της ατομικής επιχείρησης στην εταιρεία που συστήθηκε » και «Κατά τη σύσταση ομόρρυθμης εταιρείας δεν οφείλεται φόρος δωρεάς για τον εισφέροντα την ατομική του επιχείρηση στο κεφάλαιο αυτής, εφόσον η εισφορά αυτή δεν υπερβαίνει την αξία του ποσοστού συμμετοχής του εισφέροντος στην υπό σύσταση ομόρρυθμη εταιρεία.».
 
Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω σας παραθέτουμε το εξής παράδειγμα :
 
Έστω ότι η ατομική επιχείρηση του φορολογούμενου Α.Χ. διακόπτει τη λειτουργία της και στο χώρο που λειτουργούσε δημιουργείται Ο.Ε., στην οποία μετέχει ο Α.Χ. εισφέροντας την περιουσία της ατομικής του επιχείρησης. Έστω ότι η αξία της μεταβιβαζόμενης επιχείρησης είναι 20.000,00 Ευρώ και η  υπεραξία που προκύπτει 6.000,00 Ευρώ. Οι παραπάνω αξίες υπολογίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1053/01.04.2003. Επίσης έστω ότι στην Ο.Ε. που θα λειτουργήσει στο ίδιο σημείο και με το ίδιο αντικείμενο ο Α.Χ. συμμετέχει με ποσοστό 40% και το κεφάλαιο της Ο.Ε. συμφωνείται ότι θα ανέρχεται σε 30.000,00 Ευρώ.
 
Σε αυτή την περίπτωση :
 
1. Οφείλεται φόρος υπεραξίας, αλλά ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται το ποσό της υπεραξίας μείον το ποσό που αντιστοιχεί στον Α.Χ. από τη συμμετοχή του στην Ο.Ε. Δηλαδή εφ΄ όσον το ποσοστό συμμετοχής του Α.Χ. είναι 40%, το ποσό της υπεραξίας που αντιστοιχεί είναι : 6.000,00 Χ 40% = 2.400,00 άρα ως φορολογητέα αξία θα ληφθεί το ποσό 6.000,00 – 2.400,00 = 3.600,00 Ευρώ.
 
2. Επειδή η αξία της εισφερόμενης επιχείρησης είναι, βάσει της ΠΟΛ. 1053/2003, 20.000,00 Ευρώ ενώ η αξία της συμμετοχής του Α.Χ. στην Ο.Ε. είναι 6.000,00 Ευρώ, το υπόλοιπο ποσό των 14.000,00 Ευρώ θεωρείται δωρεά του Α.Χ. προς την Ο.Ε. και φορολογείται ως δωρεά σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2961/2001.
 
Εάν εναλλακτικά το κεφάλαιο της Ο.Ε. ήταν 50.000,00 Ευρώ και τα υπόλοιπα στοιχεία ίδια, ο φόρος υπεραξίας θα ήταν ο ίδιος αλλά δεν θα οφειλόταν φόρος δωρεάς αφού η αξία συμμετοχής του Α.Χ. στην Ο.Ε. θα ήταν 50.000,00 Χ 40% = 20.000,00 ίση δηλαδή με την αξία της ατομικής επιχείρησης.
 
Όσον αφορά τη διαδικασία θα πρέπει να γίνει αλλαγή του καταστατικού της Ο.Ε. και στο καινούργιο καταστατικό να αλλάξουν : οι εταίροι, το κεφάλαιο, τα ποσοστά συμμετοχής, η αξία της εισφερόμενης επιχείρησης, η διεύθυνση κλπ.
 
Στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γίνουν : δήλωση διακοπής εργασιών της ατομικής επιχείρησης και δήλωση μεταβολής της Ο.Ε. για να δηλωθούν το νέο καταστατικό, το νέο κεφάλαιο, τα νέα μέλη, η νέα διεύθυνση κλπ. Η διενέργεια αυτοψίας κρίνεται κατά περίπτωση από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Δεν είναι υποχρεωτική αλλά μπορεί να γίνει. Επίσης θα υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις φόρου υπεραξίας, και δωρεάς εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, και θα καταβληθούν οι σχετικοί φόροι. Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας θα υπολογιστεί με τον συντελεστή 20% επί της υπεραξίας και όχι με τον συντελεστή 1,2% επί της αξίας, ο οποίος θα εφαρμοζόταν εάν γινόταν μεταβίβαση σε τέκνο, αφού η Ο.Ε. αποτελεί διαφορετικό (Νομικό) πρόσωπο, άσχετα από το γεγονός ότι συμμετέχουν σε αυτή μόνο τα παιδιά του φορολογουμένου.
 
 
14.6.2007