Δραστηριότητα υπαγομένη στο κατ' αποκοπήν καθεστώς παράλληλα με δραστηριότητα στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

Επιχείρηση με κύρια δραστηριότητα αλιεία στο κατ' αποκοπή καθεστώς ΦΠΑ, έχει δευτερεύουσες αγροτικές δραστηριότητες οι οποίες υπάγονται στο κανονικό ΦΠΑ λόγω επιδοτήσεων. Απ' όσο γνωρίζω υποβάλλει δύο ειδών περιοδικές ΦΠΑ μία ηλεκτρονικά ανά 3μηνο για τα αγροτικά στο κανονικό και μία ανά 6μηνο χειρόγραφα στη ΔΟΥ για τα αλιευτικά στο κατ’ αποκοπή καθότι φορολογούνται αυτοτελώς.

Με τί παραστατικά μπορεί να αγοράζει - πωλεί στο κατ' αποκοπή και πώς χειριζόμαστε αυτά τα έσοδα – έξοδα; Συγκεντρωτικές (ΜΥΦ) - εγγραφή στα βιβλία - Ε3.

Στα έξοδα αυτά μπορεί να μην πληρώνει ΦΠΑ;

Με ποιον τρόπο; Αν πληρώνει θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο έντυπο Φ2; 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Καταρχάς, σύμφωνα με την παράγραφο 6, του άρθρου 40, του κώδικα ΦΠΑ, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς κατ' αποκοπή του φόρου, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής των  δηλώσεων ΦΠΑ (έντυπο Φ2) και δεν τους παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης ή επιστροφής του φόρου των εισροών τους.

Επίσης, με βάση την παρ. 4, της Πολ. 1010/2015, σε περίπτωση παράλληλης άσκησης δραστηριότητας από τους υποκείμενους που εντάσσονται τόσο στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 40, όσο και στο κανονικό καθεστώς υποβάλλονται τόσο οι δηλώσεις ΦΠΑ που αφορούν το κατ' αποκοπή καθεστώς για κάθε εξάμηνο, όσο και οι δηλώσεις ΦΠΑ που αφορούν την άλλη δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 6, της Πολ. 1320/1998, ταυτίζονται τα πρόσωπα που υπάγονται στο ως άνω ειδικό καθεστώς, με τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41, του Κώδικα ΦΠΑ. Συνεπώς, όσον αφορά την τήρηση λογιστικών βιβλίων και έκδοση παραστατικών, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των ΕΛΠ, εκτιμάται ότι για την δραστηριότητα της αλιείας που εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς, δεν υφίσταται υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων, παρά μόνο της λήψης και διαφύλαξης αυτών. Εξαίρεση αποτελεί η υποχρέωση υποβολής καταστάσεων ΜΥΦ, η οποία καταλαμβάνει όλα τα πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς επομένως και τις επιχειρήσεις που υπάγονται στα ειδικά καθεστώτα του ΦΠΑ (άρθρο 1, Πολ. 1022/2014).

Με βάση τα ανωτέρω, στην πράξη η επιχείρηση θα πρέπει να καταχωρίζει στο απλογραφικό βιβλίο τα παραστατικά των συναλλαγών που αφορούν τις δευτερεύουσες δραστηριότητες (κανονικό καθεστώς), για τις οποίες έχει όλες τις υποχρεώσεις που ορίζουν οι οικείες διατάξεις των ΕΛΠ (Ν 4308/2014). Ειδικότερα, οι αγορές – έξοδα της αλιευτικής δραστηριότητας δε θα καταχωρίζονται στο σκέλος των εξόδων του απλογραφικού βιβλίου, ούτε θα περιλαμβάνονται στις δηλώσεις ΦΠΑ. Οι συναλλαγές αυτές θα απεικονίζονται μόνο στις καταστάσεις συναλλαγών ΜΥΦ όπως προαναφέραμε. Σημειώνεται ότι δεν υφίσταται διαδικασία απαλλαγής του ΦΠΑ επί των υλικών ή άλλων εξόδων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην δραστηριότητα που εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς κατ' αποκοπή του φόρου. Άλλωστε η επιχείρηση μπορεί με δήλωσή της να επιλέξει την υπαγωγή της στο κανονικό καθεστώς προαιρετικά (παρ. 5, άρθρο 40, του κώδικα ΦΠΑ).