Καταχώριση ζημιών σε φορολογική βάση

Στον Κωδ. 039 του εντύπου Ν καταχωρούνται ζημιές μετά από φορολογική αναμόρφωση ή λογιστικές; Αν έγιναν λάθος καταχωρήσεις στον κωδ. 039 στο παρελθόν, απαιτείται τροποποιητική δήλωση; Σε λογιστικό σύστημα που παρακολουθεί τις συναλλαγές σε λογιστική και ΟΧΙ φορολογική βάση, σε ποιο λογαριασμό μπορεί να καταχωρηθούν οι αναμορφωμένες ζημιές μετά τον εξωλογιστικό προσδιορισμό τους; Με ποιες εγγραφές & ημερομηνία;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στον κωδικό 039 του εντύπου Ν – δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και οντοτήτων συμπληρώνονται οι φορολογικές ζημιές που προέκυψαν τα προηγούμενα 5 έτη προκειμένου να συμψηφιστούν με τυχόν φορολογητέα κέρδη της τρέχουσας χρήσης. Σημειώνεται ότι οι ζημιές αυτές εμφανίζονται στον κωδ. 448 – «Μεταφορά ζημιάς» του εντύπου Ν της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου. Στην περίπτωση που εκ παραδρομής στον ανωτέρω κωδ. 039 συμπληρωθεί λάθος ποσό, ο φορολογούμενος έχει την ευχέρεια να προβεί σε διόρθωσή του, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η εν λόγω δήλωση εφόσον υποβάλλεται εκπρόθεσμα, επιβαρύνει την οντότητα με πρόστιμο 100 ευρώ βάσει των διατάξεων, παρ. 1α, του άρθρου 54, του Ν 4174/2013 (ΚΦΔ).

Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 5, του άρθρου 3, των ΕΛΠ,  το λογιστικό σύστημα της οντότητας απαιτείται να παρακολουθεί τη λογιστική βάση των στοιχείων των εσόδων, εξόδων, περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και καθαρής θέσης, κατά περίπτωση, με σκοπό την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της οντότητας, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο. Το λογιστικό σύστημα της οντότητας απαιτείται να παρακολουθεί και τη φορολογική βάση των στοιχείων των εσόδων, εξόδων, περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και καθαρής θέσης, κατά περίπτωση, με σκοπό τη συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία και την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Επομένως, από την 1.1.2015 (έναρξη ισχύος του 4308/2014), στο λογιστικό σύστημα κάθε επιχείρησης θα πρέπει να παρακολουθείται τόσο η λογιστική, όσο και η φορολογική βάση των επιμέρους λογαριασμών. Σε ένα τέτοιο σύστημα, οι φορολογικές ζημιές θα απεικονίζονται στη φορολογική βάση του λογαριασμού 49 – Αποτελέσματα εις νέο. Ωστόσο, βάσει των διατάξεων της παρ. 1, του άρθρου 27, του ως άνω νόμου, η δυνατότητα μεταφοράς ζημιών παρέχεται για το συνολικό ποσό της «φορολογικής» ζημιάς που προέκυψε τα τελευταία πέντε (5) συναπτά έτη και όχι προγενέστερα. Επίσης, αν μετά την παρέλευση της πενταετίας μένει ακάλυπτο ποσό, αυτό χάνεται (Πολ. 1088/2016). Σημειώνεται δε ότι για τη μεταφορά της ζημίας στα επόμενα φορολογικά έτη, με βάση τις διατάξεις του Ν 4172/2013, δεν απαιτούνται οι προϋποθέσεις που ίσχυαν με τον προγενέστερο ΚΦΕ (Ν 2238/1994). Ειδικότερα, δεν απαιτείται η ζημία να έχει αναγραφεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το τέλος του οικείου οικονομικού έτους που προέκυψε, αλλά αυτή μπορεί να δηλωθεί οποτεδήποτε, μέσα στην πενταετία, με την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης (Πολ. 1088/2016).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η επιχείρηση δύναται, στο πλαίσιο του λογιστικού συστήματος, να παρακολουθεί τις προσωρινές διαφορές μεταξύ λογιστικής και φορολογικής βάση που πραγματοποιούνται βάσει της φορολογικής νομοθεσίας, με τη χρήση λογαριασμών αναβαλλόμενης φορολογίας (βλ. παρ. 23.3.6 της Λογιστικής Οδηγίες για την εφαρμογή του Ν 4308/2014 - ΕΛΠ).