Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός υποκ/τος αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα

Αλλοδαπή εταιρεία παροχής υπηρεσιών με έδρα την Δανία, ανοίγει υποκατάστημα στην Ελλάδα ως ΕΠΕ. Το υποκατάστημα έχει έσοδα και δαπάνες. Τα εμβάσματα από το κεντρικό στη Δανία, πιστώνονται στον 48 βάσει ΕΓΛΣ. Στο τέλος της χρήσης, ποιος ο λογιστικός χειρισμός του αποτελέσματος της εκμετάλλευσης του υποκαταστήματος αλλοδαπής; Τυχόν κέρδος φορολογείται στην Ελλάδα με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή και το υπόλοιπο κερδών μεταφέρεται στην αλλοδαπή; Η τυχόν ζημία μεταφέρεται στην αλλοδαπή για να συμψηφιστεί με τυχόν κέρδη του κεντρικού ή παραμένει στο υποκατάστημα στην Ελλάδα για να συμψηφιστεί εντός 5ετίας με μελλοντικά κέρδη;  Ποιος ο χειρισμός του 48;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σε ότι αφορά τον λογιστικό χειρισμό, η χρησιμοποίηση του λογ. 48 (ΕΓΛΣ) ή του λογ. 81 (ΕΛΠ), σημαίνει ότι επιλέγεται η λογιστική αυτοτέλεια του υποκαταστήματος. Στους σχετικούς υπολογαριασμούς παρακολουθούνται οι δοσοληψίες μεταξύ των δύο κέντρων (έδρα / υποκατάστημα) και στο τέλος της λογιστικής περιόδου συντελείται η ενσωμάτωση των δεδομένων του υποκαταστήματος στα βιβλία του κεντρικού.

Ακολούθως, σύμφωνα με το άρθρο 5, του Ν 1986/1991 (ΣΑΔΦ, σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Δανίας), το υποκατάστημα θεωρείται «μόνιμη εγκατάσταση». Επίσης, με βάση το άρθρο 7, της ως άνω ΣΑΔΦ, τα κέρδη που αποκτά μία επιχείρηση μέσω μόνιμης εγκατάστασης φορολογούνται στο κράτος που βρίσκεται η εγκατάσταση αυτή. Επομένως, το αλλοδαπό υποκατάστημα εφαρμόζοντας την Ελληνική νομοθεσία όσον αφορά την τήρηση των λογιστικών αρχείων και την έκδοση των παραστατικών (ΕΛΠ, Ν 4308/2014), θα υπολογίζει κάθε έτος το λογιστικό του κέρδος. Από το λογιστικό αποτέλεσμα, θα προκύψει εν συνεχεία, ο σχετικός φόρος εισοδήματος με την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΦΕ (Ν 4172/2013). Μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος, το τελικό καθαρό κέρδος θα ενσωματωθεί στον λογ. 48 (ΕΓΛΣ) ή στον λογ. 81 (ΕΛΠ), ή σε οποιονδήποτε άλλον λογαριασμό υποχρέωσης ή καθαρής θέσης επιλεγεί. Σε περίπτωση ζημιάς, το αρνητικό ποσό ενσωματώνεται με τον ίδιο τρόπο στον λογαριασμό του «κεντρικού». Τονίζεται, ωστόσο ότι η φορολογική ζημιά του υποκαταστήματος δύναται να μεταφερθεί προς συμψηφισμό με τυχόν μελλοντικά κέρδη στα επόμενα πέντε έτη, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία (παρ. 1, άρθρο 27, του ΚΦΕ).

Δυνατότητα συμψηφισμού της ζημιάς και με τυχόν κέρδη της αλλοδαπής εταιρείας μπορεί να υφίσταται αν αυτό προβλέπεται από την ξένη νομοθεσία (της χώρας που βρίσκεται η έδρα, δηλαδή της Δανίας, εν προκειμένω).