Εισφορές ΕΦΚΑ σε μονοπρόσωπο εταίρο

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου στην ιατρική σχολή είναι ταυτόχρονα και εταίρος χωρίς να είναι διαχειριστής σε μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης για την οποία δεν πληρώνει ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα καθώς η εταιρεία είναι ζημιογόνα. Σε περίπτωση που η εταιρεία μετασχηματιστεί σε μονοπρόσωπη και ο καθηγητής θα είναι μοναδικός εταίρος και διαχειριστής της εταιρείας θα πληρώνει ΕΦΚΑ με την ελάχιστη καταβολή των 168,00 ευρώ; Ή θα πληρώσει ΕΦΚΑ βάσει των κερδών που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον; ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ως καθηγητής στην ιατρική σχολή έχει μισθωτές υπηρεσίες.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση τις οδηγίες της Εγκ. ΕΦΚΑ υπ. αριθμ. 1/20.01.2017, ως βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τις ΕΠΕ, λαμβάνεται το ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους στην εταιρεία. Στην ως άνω απόφαση αναφέρεται ότι στις  περιπτώσεις  ζημιογόνων  χρήσεων και  μηδενικών  κερδών,  ως  βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται η κατώτατη μηνιαία βάση από την οποία υπολογίζονται μηνιαίες εισφορές στο ποσό των 167,95 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω εφαρμόζονται και στην περίπτωση του μοναδικού εταίρου μονοπρόσωπης ΕΠΕ.

Ωστόσο, βάσει της παρ. 2, του άρθρου 36 (Παράλληλη Ασφάλιση), όσοι ασφαλίζονται ως μισθωτοί σύμφωνα με το άρθρο 38 και παράλληλα, λόγω άσκησης πρόσθετης δραστηριότητας εντάσσονται και στο καθεστώς των αυτοαπασχολούμενων του άρθρου 39, του Ν 4387/2016, για την τελευταία δραστηριότητα δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 3, του άρθρου 39, οι οποίες προβλέπουν την ελάχιστη βάση υπολογισμού της μηνιαίας εισφοράς.

Επομένως, στην περίπτωση που ο μοναδικός εταίρος ΕΠΕ ασφαλίζεται ως μισθωτός στον ΕΦΚΑ, λόγω της ιδιότητας του καθηγητή, ενώ από την εταιρεία δεν αποκτά εισόδημα λόγω ζημιών, δεν θα κληθεί να καταβάλλει εισφορές για την συμμετοχή του στην ΕΠΕ. Εν τούτοις, αν η εταιρεία εμφανίσει κέρδη, τότε ο ιατρός θα κληθεί να καταβάλλει εισφορές επί του τυχόν μερίσματος που θα εισπράξει από την εταιρεία του, κατά την διάθεση των κερδών.

Συνεπώς, βάσει του άρθρου 36 του Ν 4387/16 περί παράλληλης ασφάλισης και των άρθρων 38 και 39 του ίδιου νόμου, δεν ισχύει το κατώτατο πλαφόν για την δεύτερη δραστηριότητα / ιδιότητα εντασσόμενη στον ΕΦΚΑ. Αυτό με την προϋπόθεση ότι το κατώτατο πλαφόν καλύπτεται από την μισθωτή εργασία. Για την δεύτερη δραστηριότητα δεν θα υπολογίζονται εισφορές στην περίπτωση ζημιών, ενώ σε περίπτωση κερδών θα υπολογίζονται εισφορές επί αυτών, με ποσοστό 26,95%.