Έναρξη επιχείρησης με ΚΑΔ 41.20.20.01 «Εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών» (ως αγαθού επένδυσης του άρθρ. 33 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους

Σύζυγος έχει ένα ακίνητο ημιτελές. Θέλει να μπει σε ΕΣΠΑ σχετικά με τουριστικά καταλύματα και θέλει να κάνει έναρξη στο όνομα της συζύγου ή αλλιώς σύσταση ΟΕ ή ΙΚΕ. Θέλει να εισφέρει ο σύζυγος το ακίνητο ως δωρεάν παραχώρηση και η σύζυγος ένα ποσό 50.000 ευρώ.

Ποια μορφή επιχείρησης τον συμφέρει φορολογικά;

Πώς θα απεικονιστεί στη δήλωση του συζύγου η δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου και οι εργασίες που θα γίνουν σε αυτό;

Σημείωση: Στην περίπτωση της ΙΚΕ, δεν θέλουμε να εισφέρει ως εταίρος το ακίνητο γιατί η σύσταση της επιτροπής για την αποτίμηση θα καθυστερήσει την ίδρυση της εταιρείας.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τα δεδομένα του ερωτήματος προκύπτει ότι δεν είναι απαραίτητη η σύσταση εταιρείας μεταξύ των δύο συζύγων, καθώς η συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μπορεί να γίνει και από ατομική επιχείρηση. Επομένως, το ακίνητο μπορεί να μισθωθεί από τον σύζυγο στη σύζυγο η οποία στη συνέχεια θα προβεί σε έναρξη εργασιών με ΚΑΔ 41.20.20.01 «Εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών» (ως αγαθού επένδυσης του άρθρ. 33 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ). Η δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου ενδεχομένως να προκαλέσει δυσκολίες στην έκδοση οικοδομικής άδειας που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση των εργασιών κατασκευής και την αποπεράτωση του τουριστικού καταλύματος. Επιπλέον, η δωρεάν παραχώρηση ακινήτου που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, δημιουργεί την υποχρέωση στον εκμισθωτή να δηλώσει ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία ποσό που ισούται με το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ετησίως (παρ. 2, άρθρο 39, του ΚΦΕ). Επομένως, θεωρούμε ότι, η σύνταξη μισθωτηρίου για την εκμίσθωση του ακινήτου στην σύζυγο, με ένα κατάλληλο μίσθωμα, είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την Πολ. 1076/2015, για την ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 32, του ΚΦΕ, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της ετήσιας δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες), εφόσον δικαιολογούνται από το κεφάλαιο της επιχείρησης (βλ. περ. β, του άρθρου 32, του ΚΦΕ, σε συνδυασμό με την περ. ε του άρθρου 33, καθώς και την  Πολ. 1076/2015).