Εκμίσθωση σκαφών και λοιπών θαλάσσιων μέσων αναψυχής (ποδήλατα, jet ski κ.λπ.) και ΦΠΑ

Σε επιχείρηση εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής (σκάφη, ποδήλατα , jet ski κ.λπ. ), ερωτάται εάν εκπίπτει ο ΦΠΑ που επιβαρύνει την δαπάνη αγοράς αυτών των εξοπλισμών, όπως επίσης και ο ΦΠΑ των δαπανών επισκευής και συντήρησης, καθώς και των καυσίμων (βενζίνη + πετρέλαιο), που απαιτούνται για την λειτουργία τους.


Απάντηση:

Τα αναφερόμενα στο ερώτημα θαλάσσια μέσα αναψυχής (θαλάσσια ποδήλατα, jet ski κ.λπ.), δεν εμπίπτουν στον ορισμό του πλοίου[1], συνεπώς δεν σχετίζονται με τις ειδικές απαλλαγές του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν 2859/2000). Υπό την έννοια αυτή, κατά την απόκτησή τους (αγορά) θα υπολογιστεί ο αναλογών ΦΠΑ (24%). Περαιτέρω, εφόσον δεν πρόκειται για ιδιωτική χρήση, αλλά θα χρησιμοποιηθούν σε φορολογητέες δραστηριότητες, όπως είναι η εκμίσθωση, παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης του φόρου των εισροών, δηλαδή του ΦΠΑ των δαπανών επισκευής, συντήρησης, καυσίμων και λειτουργίας τους γενικώς.

Επισημαίνεται ότι η διάταξη της περ. ε, παρ. 4 του άρθρου 30 του Κώδικα ΦΠΑ[2] (μη παροχή δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ) είναι περιοριστική και αφορά τις περιπτώσεις σκαφών ιδιωτικής χρήσης (για αναψυχή ή αθλητισμό) και όχι τις περιπτώσεις μίσθωσης ή επαγγελματικής εκμετάλλευσης, όπως αναφέρει το αμέσως επόμενο εδάφιο της διάταξης. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που πραγματοποιούν ημερήσια θαλάσσια ταξίδια, τα οποία διενεργούνται, κατά κανόνα, εντός 24 ωρών μεταξύ λιμένων, ακτών ή όρμων υπό την προϋπόθεση επιστροφής του πλοίου και των επιβαινόντων στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν (κυκλικό ταξίδι), με σκοπό την αναψυχή των επιβατών (Πολ. 1141/2015). 

[1] Σύμφωνα με τον Ν 4256/2014 (ΦΕΚ 92/Α') «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», έχουμε τους παρακάτω ορισμούς: (α) Πλοίο αναψυχής : κάθε σκάφος ολικού μήκους άνω των 7  μέτρων, ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, το οποίο μπορεί, λόγω της κατασκευής του, να χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής.
(β) Επαγγελματικό πλοίο αναψυχής : το πλοίο αναψυχής με μεταφορική ικανότητα έως 49 επιβατών, το οποίο διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους ενδιαίτησης για τους επιβάτες για το οποίο συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης. (γ) Ιδιωτικό πλοίο αναψυχής : το πλοίο αναψυχής το οποίο δεν είναι επαγγελματικό.
(δ) Επαγγελματικό Τουριστικό Ημερόπλοιο : το μικρό σκάφος ή το πλοίο αναψυχής ή το επιβατηγό τουριστικό πλοίο, το οποίο εκτελεί ημερήσιο θαλάσσιο ταξίδι, σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου (ημερόπλοια).

[2] Άρθρο 30, παρ. 4 Κώδικα ΦΠΑ: «ε) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για τα πιο πάνω μεταφορικά μέσα, εφόσον προορίζονται για πώληση, μίσθωση ή μεταφορά προσώπων με κόμιστρο».