Έκδοση αποδείξεων για παροχή δωρεάν υπηρεσιών

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ Α.Π.Υ. ΔΩΡΕΑΝ:

1) ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΦΠΑ),

2) ΣΕ ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ (ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ),

3) ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ).

ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΘΕΙ ΑΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 2 ΚΑΙ 3 (ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟ Φ.Π.Α. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Φ.Π.Α. ΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ.
 

Απάντηση:

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα ΦΠΑ («Πράξεις θεωρούμενες ως παροχή υπηρεσιών»), θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών και:

α) η χρησιμοποίηση αγαθών της επιχείρησής του, για την ικανοποίηση αναγκών του ή του προσωπικού της επιχείρησης ή για σκοπούς ξένους προς αυτή, εφόσον κατά την απόκτηση των αγαθών αυτών δημιουργήθηκε δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Πρόκειται για την γνωστή μας αυτοπαράδοση αγαθών.

β) η παροχή υπηρεσιών για τις ανάγκες του ή για τις ανάγκες του προσωπικού του ή για σκοπούς ξένους προς την επιχείρησή του,

γ) η χρησιμοποίηση δικών του υπηρεσιών για δραστηριότητα του ίδιου του υποκειμένου που απαλλάσσεται από τον φόρο, καθώς επίσης και η χρησιμοποίηση δικών του υπηρεσιών για τις ανάγκες της επιχείρησής του, εφόσον πρόκειται για υπηρεσίες που προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 30, για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου σε περίπτωση λήψης όμοιων υπηρεσιών από άλλον υποκείμενο στο φόρο.

Ο όρος αυτοπαράδοση χρησιμοποιείται σε υλικά αγαθά (εξομοίωση με παράδοση), ενώ ο όρος ιδιοχρησιμοποίηση καλύπτει τις παραπάνω περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών για σκοπούς ξένους προς την επιχείρηση.

Ακολούθως, παρόλο που τα ΕΛΠ (Ν 4308/2014) δεν αναφέρονται σε στοιχεία αυτοπαράδοσης – ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών η έκδοσή του προβλέπεται από την Α.Υ.Ο. Π 7475/791 (ΦΕΚ Β' 791/13-11-1986), η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 του Ν 1642/1986 (πρώτος νόμος για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην χώρα μας), το οποίο εξακολουθεί να ισχύει ως άρθρο 7 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν 2859/2000).

Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση, ως αξία του στοιχείου λαμβάνεται το σύνολο των εξόδων που αναλογούν στην εκτέλεση της παροχής των υπηρεσιών αυτών και επί του ποσού αυτού υπολογίζεται και ο ΦΠΑ. Τέτοια έξοδα  για τις περιπτώσεις (2) και (3) που αναφέρετε στο ερώτημά σας, αποτελούν το κόστος εν γένει των χρησιμοποιούμενων υλικών/αγαθών, τα οιονεί «καταβαλλόμενα» ποσά, που σχετίζονται με την δωρεάν επισκευή ή παροχή υπηρεσίας, καθώς και το υπολογιζόμενο ποσό βάσει της ωριαίας απασχόλησης του/των ατόμων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.

Το στοιχείο αυτοπαράδοσης/ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών εκδίδεται αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό της απόδοσης του ΦΠΑ που είχε αρχικά εκπέσει ο υπόχρεος, επειδή, εν συνεχεία, λόγω της δωρεάν παροχής αγαθών ή υπηρεσίας, χάνεται το δικαίωμα έκπτωσης αυτού εξ αιτίας της διάθεσης των αγαθών ή της παροχής της υπηρεσίας, σε μη φορολογητέα δραστηριότητα.

Ακολούθως, διευκρινίζεται ότι οι πράξεις αυτοπαράδοσης/ιδιοχρησιμοποίησης, δεν ασκούν επίδραση στη φορολογία εισοδήματος ή στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του εκδότη του στοιχείου.

Συνεπώς, στα εκδιδόμενα παραστατικά θα αναγραφεί η αξία (κόστος) των χρησιμοποιημένων υλικών και το κόστος απασχόλησης των ατόμων που παρέχουν την υπηρεσία, ώστε να προκύψει ο οφειλόμενος ΦΠΑ που θα αποδοθεί με την δήλωση της περιόδου, ως ΦΠΑ εκροών (αλλά μη εκπιπτόμενος, εν προκειμένω, αφού στην ουσία «διορθώνει» τον ΦΠΑ που είχε εκπέσει ο υπόχρεος). Το εκδιδόμενο παραστατικό αξίας έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα για την επιχείρηση και μπορεί να είναι τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής, με αναφορά στην περιγραφή ή στην αιτιολογία ότι πρόκειται για αυτοπαράδοση/ιδιοχρησιμοποίηση.

Σε ότι αφορά την περίπτωση (1), επειδή είναι απαλλασσόμενη δραστηριότητα βάσει του άρθρου 22 του Κ. ΦΠΑ, δεν απαιτείται η καταγραφή του κόστους παροχής της υπηρεσίας, αφού αυτή η ενέργεια αποσκοπεί αποκλειστικά στον υπολογισμό ποσού ΦΠΑ (όπως εξηγήθηκε παραπάνω). Εξάλλου, η υποχρέωση έκδοσης παραστατικού για δωρεάν υπηρεσίες, δεν  προβλέπεται από τις διατάξεις των ΕΛΠ (Ν 4308/2014).
Συνεπώς, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών, που δεν υπάγεται σε ΦΠΑ, δεν έχει υποχρέωση έκδοσης παραστατικού δωρεάν. Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται, αν επιθυμεί να εκδίδει δωρεάν απόδειξη, αρκεί η συγκεκριμένη ενέργεια να μπορεί να αποδειχθεί ως πραγματικό γεγονός. Κατά την γνώμη μας, σκόπιμο θεωρείται να εκδίδεται το σχετικό παραστατικό για να θεμελιώνεται η πράξη της παροχής δωρεάν υπηρεσίας