Λήψη επιδοτήσεων από αγρότες μη ενταγμένους σε καθεστώς ΦΠΑ

Αν αγρότης μη ενταγμένου καθεστώτος την χρήση 2016 έλαβε επιδοτήσεις πρέπει να ενταχθεί υποχρεωτικά στο ειδικό καθεστώς από 01/1/17? Και αν ναι αυτό ισχύει για χρήση 2017 ή και από τη χρήση του 2016.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Για το θέμα στο οποίο αναφέρεστε δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί σαφής οδηγία από τη Διοίκηση. Ωστόσο, σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις (παρ. 2, του άρθρου 21, του ΚΦΕ καθώς και περ. β, παρ. 1, άρθρο 39, του Ν. 4308/2014) παρέχεται η δυνατότητα ευκαιριακής απόκτησης εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από ιδιώτες (μη υποκείμενους σε ΦΠΑ) εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ύψος από την πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών να μην υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ετησίως

β) Να πρόκειται για παρεπόμενη (δευτερεύουσα δραστηριότητα) και

γ) Να έχει ευκαιριακό χαρακτήρα δηλαδή να μην ασκείται συστηματικά

Με βάση τα παραπάνω η λήψη επιδότησης εφόσον δεν υπάρχει πώληση αγροτικών προϊόντων αλλά ιδιοκατανάλωση, δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις συστηματικής άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ παρόλο που οι επιδοτήσεις δεν αποτελούν αντικείμενο του φόρου κατά το άρθρο 2 του κώδικα ΦΠΑ, οι αγρότες όπως προκύπτει από το συνδυασμό των άρθρων 3 και 4 του ιδίου νόμου καθίστανται υποκείμενοι στο φόρο λόγω της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, δεδομένου ότι εδώ δεν τίθεται ως όρος η πώληση των αγαθών.

Περαιτέρω όσον αφορά το ειδικό καθεστώς το άρθρο 41 ορίζει τα εξής:

«Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών των οποίων η αξία ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5».

Από τη γραμματική διατύπωση της παραπάνω παρ.1 του άρθρου 41 συνάγεται ότι για την ένταξη αγρότη στο ειδικό καθεστώς πρέπει:

Α. Να πραγματοποιεί παραδόσεις αγροτικών προϊόντων ή παροχές αγροτικών υπηρεσιών και

Β. Η αξία να είναι κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και να έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Προφανώς γεννάται ζήτημα κατά πόσο μόνο η λήψη επιδοτήσεων, χωρίς να υπάρχει η πρώτη προϋπόθεση της παράδοσης αγαθών, μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη κάποιου αγρότη στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και γενικότερα σε οποιοδήποτε καθεστώς ΦΠΑ.