Λογαριασμοί ΕΛΠ για εισφορές ΕΦΚΑ τρίτου

ΑΕ συνεργάζεται με ελεύθερο επαγγελματία που απασχολείται σε δύο εργοδότες. Με βάση το άρθρο 38 του σχετικού νόμου ασφαλίζεται ως μισθωτός, με τις εισφορές του εργαζομένου να ανέρχονται στο 9,22% και του εργοδότη στο 17,88%. Παρακαλώ όπως μου προτείνετε τους λογαριασμούς ΕΛΠ που θα πρέπει να χρησιμοποιήσω για να απεικονιστούν οι σχετικές κινήσεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατά την άποψή μας θα πρέπει να επιλεγούν διαφορετικοί λογαριασμοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (60 «Παροχές σε εργαζομένους»).

Καταρχάς, για την καταχώριση της αμοιβής του  ασκούντος επιχειρηματική δραστηριότητα που υπάγεται στις διατάξεις της παρ. 9, του άρθρου 39, του Ν. 4387/2016 και για τον οποίο εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις του άρθρου 38 του ίδιου νόμου,  προτείνουμε την χρήση ενός τριτοβάθμιου λογαριασμού κάτω από τους 64.01.01 και 64.01.02 (Αμοιβές για υπηρεσίες), λ.χ. 64.01.01.01  «Αμοιβές για υπηρεσίες από πρόσωπα που υπάγονται στην παρ. 9, του άρθρου 39». Στον λογαριασμό αυτόν θα καταχωρίζεται το ποσό της μικτής αμοιβής.

Ακολούθως, για την καταχώριση των ασφαλιστικών κρατήσεων που επιβαρύνουν την ΑΕ (εργοδοτικές εισφορές) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο λογαριασμός 64.01.03 «Εισφορές προσώπων της παρ. 9, του άρθρου 39».

Εν συνεχεία, η συνολική εισφορά που αποτελεί υποχρέωση της εταιρείας να αποδώσει στον ΕΦΚΑ, θα καταχωρισθεί διακριτά, εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση, στους λογαριασμό 55.01 «Υποχρεώσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης» και λογαριασμό 55.02 «Υποχρεώσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς επικουρικής ασφάλισης».  Κατά την γνώμη μας, σκόπιμο θεωρείται (κυρίως για ελεγκτικές επαληθεύσεις), να δημιουργηθεί ιδιαίτερος λογαριασμός τρίτου βαθμού για την συγκεκριμένη υποχρέωση, ώστε αυτή να διακρίνεται από την αντίστοιχη, που αφορά τους εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για τις παραπάνω περιπτώσεις, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση  παρακράτησης του φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (εφόσον η αμοιβή υπάγεται στην περ. δ, παρ. 1 του άρθρου 64 του ΚΦΕ – με την επιφύλαξη της παρ. 8), το ποσό της οποίας καταχωρίζεται στον λογαριασμό 54.03.02 κα ασφαλώς η απεικόνιση του  ποσού του ΦΠΑ εισροών που εμφανίζεται  σε υπολογαριασμό του 54.02.02.