Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων

Σχετικές διατάξεις

N 3986/2011 (ΦΕΚ Α΄ 152), άρθρο 44 παρ. 2

ΕγκΥΠΕΚΑΑ Φ.0000/8285/253/28.3.2013 (ΦΕΚ Β΄ 705)

ΕγκΥΠΕΚΑΑ Φ. 10035/οικ. 1239/63/10.2.2014 (ΦΕΚ Β΄ 290)

Δικαιούχοι του εν λόγω βοηθήματος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Προϋποθέσεις καταβολής (σωρευτική συνδρομή των παρακάτω):

1. Πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών (3) ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης.

2. Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ και το αντίστοιχο οικογενειακό καθαρό οικογενειακό εισόδημα το ποσό των 30.000 ευρώ.

3. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήψη του βοηθήματος. Σημειώνεται ότι η αίτηση υποβάλλεται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης διαγραφής από τα μητρώα του οικείου φορέα ασφάλισης.

4. Μη υπαγωγή σε προαιρετική ασφάλιση του οικείου φορέα ή άλλου φορέα και μη υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση από οποιαδήποτε αιτία.

5. Να μην υφίσταται μεταβίβαση της επιχείρησης ή του μεριδίου ή των μετοχών του ενδιαφερόμενου στην επιχείρηση όπου ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α’  και β΄ βαθμού συγγένειας.

6. Πλήρης εξόφληση οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών ή ενημερότητα με τους όρους τυχόν ρύθμισης.

7. Μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

8. Εφόσον διακόπτονται δύο (2) ελεύθερα επαγγέλματα, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται βοήθημα από έναν μόνο φορέα.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατίθενται στον ΟΑΕΔ που ανήκει ο ενδιαφερόμενος βάσει της έδρας που διατηρούσε. Το βοήθημα ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης, από τρεις (3) έως εννέα (9) μήνες.

Η καταβολή του βοηθήματος διακόπτεται από την ημερομηνία ανάληψης μισθωτής εργασίας ή αυτοαπασχόλησης ή συνταξιοδότησης ή απώλειας της ρύθμισης, καθώς ο βοηθούμενος υποχρεούται να δηλώσει στον ΟΑΕΔ εγκαίρως αυτά τα νέα γεγονότα.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομισθούν στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ είναι τα εξής:

1.       Βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα με την οποία πιστοποιείται η διακοπή του επαγγέλματος, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής ή ύπαρξη τυχόν ρύθμισης.

2.       Εκκαθαριστικά σημειώματα των δύο φορολογικών ετών που προηγήθηκαν της υποβολής της αίτησης.

3.       Παραστατικό ταυτοπροσωπίας (ΑΔΤ, διαβατήριο κ.λπ.).

4.       Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (λογαριασμός ρεύματος κ.λπ).

5.       Φωτοτυπία λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα (IBAN).

6.       Πιστοποιητικό μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα (για πολίτες κρατών μελών ΕΕ, υπηκόους τρίτων χωρών, ομογενείς από τρίτες χώρες).

7.       Υπεύθυνες δηλώσεις του Ν 1599/1986, στην μία να αναγράφεται ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών σε οποιαδήποτε ΔΟΥ και δεν υφίσταται συμμετοχή σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε νομικής μορφής ή ένωσης προσώπων και στη δεύτερη να δηλώνεται ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει γίνει ανάληψη μισθωτής εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, δεν έχει απωλεσθεί η ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί τυχόν ο ενδιαφερόμενος, ότι δεν λαμβάνεται σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και δεν έχει συτελεστεί μεταβίβαση της επιχείρησης ή του μεριδίου ή των μετοχών στην επιχείρηση όπου ανήκε ή σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού. Εφόσον έχει γίνει διακοπή δύο επαγγελμάτων, δηλώνεται και ο επιλεγείς φορέας χορήγησης του βοηθήματος.

Σημειώνεται ότι με την Εγκύκλιο του ΕΦΚΑ υπ' αριθμ. Σ23/1/2.5.2017 προβλέπεται ότι ο χρόνος λήψης του Βοηθήματος Ανεργίας των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων» του άρθρου 44, παρ.  του Ν 3986/2011, δεν θεωρείται επιδοτούμενη ανεργία και επομένως δεν λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που απαιτούνται για λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης. 

Επιμέλεια: Aναστασία Καραντάνα, Δικηγόρος