Πώληση από τρίτη χώρα σε πελάτη στην ΕΕ με τιμολόγηση από ελληνική επιχείρηση

Σε ποιους κωδικούς στην δήλωση ΦΠΑ γράφονται:

1. Πώληση από τρίτη χώρα σε ΕΕ, κατ’ εντολή ελληνικής επιχείρησης (θα πρέπει να αναγράψουμε «απαλλαγή ΦΠΑ»); Εάν ναι ποιο άρθρο είναι αυτό;

2. Υπηρεσίες σε τρίτες χώρες (χρεώνουμε έξοδα που πραγματοποίησε η ελληνική εταιρεία στην Ελλάδα). Θα πρέπει να αναγράψουμε «απαλλαγή ΦΠΑ άρθρου..»; Εάν ναι ποιο άρθρο είναι αυτό;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

1. Στην περίπτωση αυτή διακρίνουμε δύο συναλλαγές. Η πρώτη αφορά την αγορά, του Έλληνα υποκειμένου στον φόρο, αγαθών από τρίτη χώρα και η δεύτερη την πώληση αυτών κατ’ εντολή του, απευθείας σε άλλο υποκείμενο, εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 13, του κώδικα ΦΠΑ, ουδεμία από τις ανωτέρω πράξεις φορολογείται στην Ελλάδα, καθώς τα εν λόγω αγαθά δεν αποστέλλονται και δεν παραδίδονται στο εσωτερικό της χώρας.

Επομένως, η εισαγωγή των αγαθών αρχικά θα υπαχθεί σε ΦΠΑ στην χώρα της ΕΕ που παραδίδονται, ενώ η μετέπειτα πώλησή τους θα φορολογηθεί ως προς τον ΦΠΑ, στο εσωτερικό της χώρας του αγοραστή. Στο οικείο τιμολόγιο που θα εκδοθεί από την ελληνική επιχείρηση προς τον υποκείμενο που είναι εγκατεστημένος εντός ΕΕ, θα αναγραφεί: «Πώληση φορολογητέα εκτός Ελλάδας άρθρο 13, Ν. 2859/2000». Η πώληση αυτή θα αναγραφεί στον κωδ. 349 – Λοιπές εκροές χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης -  της δήλωσης ΦΠΑ.

2. Η ανάληψη από αλλοδαπή επιχείρηση εξόδων που πραγματοποίησε ελληνική επιχείρηση θα αντιμετωπισθεί ως παροχή υπηρεσιών από την τελευταία. Σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 14, του ΦΠΑ, η πράξη αυτή θα φορολογηθεί στη χώρα του λήπτη, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές δεν αφορούν περιπτώσεις των παρ. 3-12, του άρθρου 14. Επομένως, στο οικείο τιμολόγιο που θα εκδοθεί από την ελληνική επιχείρηση θα αναγραφεί: «Παροχή φορολογητέα εκτός Ελλάδας άρθρο 14, Ν. 2859/2000». Η παροχή αυτή θα αναγραφεί στον κωδ. 349 – Λοιπές εκροές χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης της δήλωσης ΦΠΑ.