Συνταξιοδότηση κοινωνού σε κοινωνία εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων

Δύο αδελφές συνιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα σε οικόπεδο με ποσοστό 50 επί τοις εκατό εκάστη ανέγειραν συγκρότημα ενοικιαζομένων δωματίων και για την συνεκμετάλλευση αυτού συνέστησαν κοινωνία από το 1990. Μία εκ των κοινωνών η οποία έχει δύο ενήλικα τέκνα τα οποία δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Ποιά βλέπετε ότι είναι η πιο συμφέρουσα λύση για την συνέχεια της εκμετάλλευσης των ενοικιαζομένων δωματίων.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 20, του Ν. 4387/2016: Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αν και δεν απαγορεύεται, η απασχόληση συνταξιούχου, προκαλεί περικοπή της σύνταξής του κατά ποσοστό 60%. Για το λόγο αυτό και μόνο καθίσταται συμφέρουσα η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας και η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της κοινωνίας από τα τέκνα του μέλους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Επισημαίνεται ότι η μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της κλίμακας του άρθρου 29, του Ν. 2961/2001.