Επιχειρηματικές δαπάνες

Α.Ε. αναλαμβάνει τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης υπαλλήλου της.

1. Πώς θα καταχωρισθούν στα βιβλία της , για να έχει δικαίωμα έκπτωσης του εξόδου; Θα πρέπει να καταχωρισθεί ως δωρεά ή για να το εκπέσει θα πρέπει να το δηλώσει αντίστοιχα και ως εισόδημα ο δικαιούχος υπάλληλος;

2. Ποια η αντιμετώπιση του Φ.Π.Α. με τον όποιο έχουν επιβαρυνθεί τα παραπάνω νοσηλεία;

3. Πρέπει να δηλωθεί ως εισόδημα από τον δικαιούχο υπάλληλο;

4. Πώς θα φορολογηθεί (60.000 €) αναπηρία 67% έως 10/2016 και 80% από 11/2016;

 

Απάντηση:

Ο ΚΦΕ (Ν 4172/2013), με το άρθρο 22, καθιερώνει κανόνες για την έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα, εκείνων των δαπανών που πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης, αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και εγγράφονται στα λογιστικά βιβλία.  Επομένως, τίθεται  γενικός κανόνας για την έκπτωση των επιχειρηματικών δαπανών / εξόδων, με την έννοια ότι καταρχήν εκπίπτουν όλες οι δαπάνες. Το ως άνω άρθρο 22, ασφαλώς, πρέπει να εξετάζεται συστηματικά και σε σχέση με το επόμενο άρθρο 23, το οποίο αναφέρεται στις μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες. Συνεπώς, ο κανόνας που εισάγεται με τον Ν 4172/2013, είναι ότι όποια δαπάνη πληροί τα κριτήρια του άρθρου 22 και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης (Πολ. 1113/2015). Περαιτέρω, ως προς το ερώτημά σας, στο άρθρο 23 δεν γίνεται αναφορά σε έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης υπαλλήλου, που καταβάλλει η επιχείρηση, ως μη εκπιπτόμενης δαπάνης, πέραν ορισμένων προϋποθέσεων, όπως για παράδειγμα η τμηματική ή ολική εξόφληση να έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής κ.λπ. Εννοείται ότι θα υπάρχουν τα προβλεπόμενα παραστατικά βάσει ΕΛΠ, για την καταχώρισή στα βιβλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ΚΦΕ (βλέπε και την Πολ. 1219/2014), η σχετική δαπάνη νοσηλείας συνιστά παροχή σε είδος.  Συγκεκριμένα, «οποιεσδήποτε παροχές σε είδος λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος».  Στην ενδεικτική αναφορά παροχών σε είδος, που γίνεται στην ως άνω Πολ. περιλαμβάνεται και η κάλυψη ιατρικών εξόδων. 
Ακολούθως, από την Διοίκηση διευκρινίζεται, ότι όποια δαπάνη της επιχείρησης χαρακτηρίζεται ως παροχή σε είδος  και φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία (για τον εργαζόμενο), θεωρείται ότι πραγματοποιείται προς το συμφέρον αυτής και εκπίπτει ως έξοδο μισθοδοσίας, εφόσον όμως πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 22, όπως σημειώθηκε ανωτέρω.  Εφιστούμε πάντως την προσοχή σας στο γεγονός ότι η παραπάνω διάταξη ενδέχεται να μην ισχύει αμφίδρομα.  Δηλαδή, αν η δαπάνη για κάποιον λόγο δεν εκπίπτει, ή η επιχείρηση αποφασίσει να προβεί στην φορολογική της αναμόρφωση, προκειμένου να μην επιβαρύνει τον εργαζόμενο με την συγκεκριμένη παροχή σε είδος, ο τελευταίος θα δηλώσει και θα φορολογηθεί κανονικά στο σχετικό ποσό, ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ, η δαπάνη (εφόσον επιβαρύνεται με τον φόρο αυτόν) χαρακτηρίζεται ως δαπάνη με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ, ως μη εμπίπτουσα στην περιοριστική αναφορά των δαπανών της παρ. 4 του άρθρου 30 του Ν 2859/2000.

Τέλος, το 4ο ερώτημά σας δεν γίνεται αντιληπτό.

Παρακαλούμε να επανέλθετε με περισσότερες πληροφορίες επί αυτού.