Πρόβλεψη για πιστωτικά τιμολόγια από προμηθευτή εξωτερικού

Εάν έχουμε επιστρέψει εμπορεύματα σε προμηθευτή μας αξίας 250.000 ευρώ μέσα στο 2016 και τα πιστωτικά θα τα λάβουμε το 2017 λόγω των διαδικασιών που έχει ο προμηθευτής (εξωτερικού) με συνέπεια εμείς θα εμφανίζουμε λιγότερα κέρδη το 2016 (αυξημένο κόστος πωληθέντων) και αντίστροφα βέβαια θα έχουμε αυξημένα κέρδη το 2017 όταν θα λάβουμε τα πιστωτικά. Πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια εμείς (μεταβατικούς λογαριασμούς ή πρόβλεψη ) ώστε λογιστικά αλλά και φορολογικά κυρίως (λιγότερος φόρος το 2016) να είμαστε εντάξει; Πώς πρέπει να είναι ο χειρισμός μας;

Απάντηση: 

Εφόσον, όπως αναφέρετε στο ερώτημά σας, έχετε επιστρέψει τα εμπορεύματα στον προμηθευτή σας του εξωτερικού εντός του 2016, σημαίνει ότι δεν θα απογραφούν στην καταμέτρηση της 31/12/2016. Εξ αυτού του λόγου το τελικό απόθεμα θα είναι μειωμένο κατά την ποσότητα, ασφαλώς, αλλά και κατά το ποσό αυτό (αξία), οπότε αν δεν τακτοποιηθούν οι αγορές της χρήσης με την καταχώριση της επιστροφής, θα εμφανιστεί αυξημένο κόστος πωληθέντων, όπως ορθώς παρατηρείτε, άρα παρέκκλιση από την αρχή του δεδουλευμένου.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος έκδοσης των παραστατικών αποσυνδέεται από την εφαρμογή της αρχής του δεδουλευμένου (Πολ. 1003/2014, άρθρο 11), παρόλο που στην περίπτωση που περιγράφετε, ο εκδότης του στοιχείου δεν είναι Ελληνική επιχείρηση, ο λήπτης του πιστωτικού τιμολογίου (Ελληνική επιχείρηση) θα πρέπει να τηρήσει την παραπάνω αρχή, για τους λόγους που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο εδάφιο.

Συνεπώς, ανεξαρτήτως του τηρούμενου λογιστικού συστήματος (απλογραφικό ή διπλογραφικό), η Ελληνική επιχείρηση θα πρέπει να εγγράψει τακτοποίηση των αγορών της, χρεώνοντας τον οίκο του εξωτερικού (προμηθευτής) και πιστώνοντας τις επιστροφές αγορών εμπορευμάτων, με ημερομηνία 31/12/2016. Εννοείται ότι είναι βέβαιον, πως ο ξένος οίκος έχει αποδεχτεί την επιστροφή και απλώς είναι θέμα χρόνου η λήψη του πιστωτικού τιμολογίου. Σημειώνεται ότι με το ΕΓΛΣ, χρεωνόταν υπολογαριασμός του 36 «ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ».