Δραστηριότητα βιντεοσκοπήσεων

Κάποιος θέλει να κάνει έναρξη ως ατομική επιχείρηση και η δραστηριότητα που θα ασκήσει, θα είναι λήψεις βίντεο σε γάμους, βαπτίσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, διαφημιστικά και άλλα συναφή. Θα δίνει το αποτέλεσμα της εργασίας αυτής σε dvd ή σε usb. Για τη συναλλαγή με ιδιώτες υποχρεούται σε χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού; Για τον Κ.Β.Σ. αυτό θεωρούταν πώληση, με τις νέες διατάξεις πώς αντιμετωπίζεται; Μπορεί να έχει έδρα την κατοικία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8, του άρθρου 12, των ΕΛΠ, η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης (αποδείξεων λιανικής) γίνεται με τη χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών όπως προβλέπει ο  Ν. 1809/1988. Περαιτέρω, με βάση τα οριζόμενα στην Πολ. 1002/2014, δόθηκε η δυνατότητα απαλλαγής ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων από την υποχρέωση έκδοσης παραστατικών με τη χρήση ΦΗΜ. Ειδικότερα, η παρ. 4, περ. β, αναφέρει ότι οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου, με εξαίρεση τους πωλητές (αγρότες – μεταπωλητές) σε λαϊκές αγορές και τους πωλητές αποκλειστικά μέσω πλανοδίου ή υπαίθριου εμπορίου, μπορούν να εκδίδονται χειρόγραφα δίχως τη χρήση ταμειακής μηχανής ή φορολογικού μηχανισμού. Συνεπώς, η επιχείρηση που αναφέρετε δύναται να εκδίδει χειρόγραφες αποδείξεις μόνο στην περίπτωση που η έκδοση γίνεται σε χώρους εκτός της έδρας της, λ.χ. στους χώρους που πραγματοποιούνται οι φωτογραφίσεις.

Τονίζεται δε ότι με την εφαρμογή του Ν. 4308/2014 (ΕΛΠ) δεν γίνεται διαφοροποίηση βάσει του είδους της συναλλαγής όπως συνέβαινε με τις διατάξεις των προγενέστερων νομοθετημάτων. Είτε, λοιπόν, πρόκειται για πώληση αγαθού, είτε για παροχή υπηρεσίας εκδίδεται τιμολόγιο προς επιχειρήσεις και απόδειξη λιανικών συναλλαγών προς ιδιώτες. Επομένως, είναι στην ευχέρεια της επιχείρησης αν στο οικείο παραστατικό θα εμφανίσει το ηλεκτρονικό μέσο (usb ή dvd) με χωριστή χρέωση στον πελάτη της ή θα ενσωματώσει το κόστος αυτού στη συνολική της αμοιβή για την παρεχόμενη υπηρεσία.

Τέλος, η δυνατότητα χρήσης της κατοικίας ως έδρα επιχείρησης, σαφώς και επιτρέπεται εφόσον στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε ότι η φύση των συναλλαγών δεν απαιτεί την ύπαρξη αμιγούς επαγγελματικής εγκατάστασης, αλλά ούτε και υποκρύπτει φαινόμενα εικονικότητας ως προς τον πραγματικό τόπο άσκησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας.