Ζημιά ατομικής επιχείρησης και αντικειμενικές δαπάνες

Ελεύθερος επαγγελματίας – εργολάβος και συγκεκριμένα δασολόγος φέτος πρόκειται να παρουσιάσει ζημιά. Τα συνολικά ετήσια τεκμήρια του είναι 14.000 ευρώ. Η ζημία αυτή θα συμψηφιστεί με τα τεκμήρια ή θα μεταφερθεί στην επόμενη χρονιά ολόκληρη; Τι θα συμβεί στη περίπτωση που η ζημιά είναι μικρότερη των τεκμηρίων και τι στη περίπτωση που είναι μεγαλύτερη; Η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών δύναται να καλύψει τα τεκμήρια και να αφήσει αυτούσια τη ζημιά για να μεταφερθεί στην επόμενη χρήση; Όταν τα τεκμήρια καλύπτονται από εισοδήματα της συζύγου, η ζημιά του υπόχρεου από τα λογιστικά Βιβλία μεταφέρεται αυτούσια στην επόμενη χρήση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3, του άρθρου 34, του ΚΦΕ, για τον προσδιορισμό των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τις αντικειμενικές δαπάνες, η ζημία του ίδιου φορολογικού έτους ή και των προηγούμενων δεν εκπίπτει και δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό στα επόμενα φορολογικά έτη. Επομένως, εφόσον η φορολόγηση γίνει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες του φορολογούμενου και όχι επί των πραγματικών του εισοδημάτων, η δηλωθείσα ζημιά (από το τρέχον ή και από προηγούμενα φορολογικά έτη) δεν δύναται να συμψηφισθεί με το τεκμαρτό (φορολογούμενο) εισόδημα. Επιπλέον, η εν λόγω ζημιά δε δύναται να μεταφερθεί στα επόμενα έτη και ως εκ τούτου «χάνεται» το δικαίωμα του άρθρου 27, του ΚΦΕ, για μείωση τυχόν μελλοντικών κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με την περ. ζ, του άρθρου 34, ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα ή κεφάλαια που προέκυψαν στο παρελθόν. Στην προκειμένη περίπτωση και εφόσον το ποσό της ανάλωσης επαρκεί για να καλύψει εξ’ ολοκλήρου την προστιθέμενη διαφορά (ήτοι 14.000 εφόσον δεν υφίστανται πραγματικά θετικά εισοδήματος το τρέχον έτος), η φορολόγηση θα γίνει επί των πραγματικών δεδομένων (ζημιάς). Ταυτόχρονα, δεν θίγεται και το δικαίωμα του φορολογούμενου να μεταφέρει την δηλωθείσα ζημιά στις επόμενες χρήσεις. Ομοίως, στην περίπτωση που τα πραγματικά εισοδήματα της συζύγου καλύπτουν την συνολική ετήσια αντικειμενική δαπάνη (και των δύο φορολογούμενων), ο προσδιορισμός του φόρου του ασκούντος επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθερου επαγγελματία) θα γίνει επί των πραγματικών δεδομένων και άρα διατηρείται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημίας που προέκυψε στο τρέχον φορολογικό έτος.

Συνεπώς, αυτό που απαιτείται είναι να καλύπτονται τόσο οι αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 31 του ΚΦΕ, όσο και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 του ΚΦΕ, είτε από τα συνολικά πραγματικά εισοδήματα ή λοιπά χρηματικά ποσά που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 34, είτε με την επίκληση της ανάλωσης κεφαλαίου της περ. ζ, παρ. 2 του ίδιου ως άνω άρθρου. Η κάλυψη θα πρέπει να γίνει σε ποσοστό 100%, δηλαδή να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων. Εννοείται ότι λαμβάνεται υπόψη  η συνολική οικογενειακή εικόνα των εισοδημάτων ή χρηματικών ποσών που είναι ικανά να καλύψουν τεκμήρια.