Κάτοικος εξωτερικού με ακίνητο στην Ελλάδα

Φυσικό πρόσωπο αναχώρησε ξανά για μόνιμη εγκατάσταση στις ΗΠΑ το 2013 ύστερα από 12χρονη παραμονή και εργασία ως μισθωτός στην Ελλάδα. Η αλλαγή της ΔΟΥ του έγινε το 2016 σε «κατοίκων εξωτερικού» με βάση τις οδηγίες της Πολ. 1058/2015, ενώ για τα έτη 2013 έως και 2016 αποστέλλονταν ΦΔ στο taxis με αναγραφή των τόκων, ως μοναδικό εισόδημα και επιπλέον σημειώνονταν ο κωδ.319 στο Ε1. Το ίδιο πρόσωπο έχει πλήρη κυριότητα 100% επί ανεκμετάλλευτου οικοπέδου. Υπάρχει ενδεχόμενο φορολόγησής του για το διάστημα 2013 έως 2016 των εισοδημάτων που απέκτησε στις ΗΠΑ από μισθωτή εργασία από την Ελλάδα και αν ναι θα αναγνωριστούν τυχόν φόροι από ΗΠΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τα δεδομένα του ερωτήματος διαπιστώνεται ότι ο φορολογούμενος υπέβαλλε δήλωση για μεταβολή κατοικίας από την Ελλάδα στις ΗΠΑ κατά το διάστημα 2015 – 2016, ενώ ενδεχομένως όφειλε να είχε υποβάλλει την σχετική δήλωση και να είχε μεταβεί στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού από το έτος 2014. Σχετικά με την περίπτωση αυτή η διοίκηση με την Πολ. 1177/2014, προβλέπει ότι εάν αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρείται κάτοικος Ελλάδας κατά τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας (π.χ. δεν έχει μεταφέρει την κατοικία του σε μη- συνεργάσιμο κράτος από τις 31.03.2011 έως τις 31.12.2013), είναι δυνατή η μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας από την τρέχουσα ημερομηνία, χωρίς την υποχρέωση να υποβληθούν, στη ΔΟΥ όπου ο φορολογούμενος εμφανίζεται ως κάτοικος Ελλάδας, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης για τα έτη που απέδειξε ότι ήταν κάτοικος εξωτερικού.

Ωστόσο, στη ίδια απόφαση προβλέπεται ότι : «Εάν δεν αποδειχθεί από το φορολογούμενο ότι διαθέτει κατοικία ή διαμονή στην αλλοδαπή ή προκύψει ότι έχει την κατοικία ή τη διαμονή του στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις όπου θα περιλαμβάνεται το παγκόσμιο εισόδημά του.»

Επομένως, για τα έτη 2013 – 2015 και διάστημα εντός του 2016, η φορολογική διοίκηση μπορεί να ζητήσει από τον κάτοικο εξωτερικού να υποβάλλει τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος στις οποίες θα δηλώνεται και τυχόν εισόδημα από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που βάσει των σχετικών δικαιολογητικών προκύπτει ότι η ιδιότητα του «κατοίκου εξωτερικού» αποκτάται εντός του 2016 και όχι νωρίτερα.

Σημειώνεται, ότι η κυριότητα οικοπέδου δε δημιουργεί φορολογικές υποχρεώσεις στον κάτοχο, όσον αφορά την φορολογία εισοδήματος, με εξαίρεση την περίπτωση της απόκτησης εισοδήματος από εκμίσθωση αυτού. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η φορολόγηση του εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτου θα γίνει στην Ελλάδα (άρθρο 3, παρ. 2 ΚΦΕ και άρθρο 8, του Ν. 2548/1953 – ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ). Τέλος, σχετικά με τους φόρους που έχουν καταβληθεί στις ΗΠΑ, ισχύει ότι, εφόσον το κράτος αυτό δεν περιλαμβάνεται στα μη συνεργάσιμα ή σε αυτά με προνομιακό καθεστώς, εκπίπτουν μέχρι του ποσού του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.