Συγχώνευση ονοματολογίας λογαριασμών ΕΛΠ

Επιτρέπεται σύμπτυξη τίτλων λογαριασμών του σχεδίου λογαριασμών ΕΛΠ Παραρτήματος Γ του Ν 4308/14 (που ανήκουν στην ίδια ομάδα λογαριασμών) σε ένα λογαριασμό;

Π.χ. οι πρωτοβάθμιοι «ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΝΟΜΩΝ», «ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ» & «ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ» να συμπτυχτούν σε έναν πρωτοβάθμιο με τίτλο «ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΝΟΜΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ, & ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ». Αν ναι, επιτρέπεται να γίνουν συντομεύσεις στον άνω τίτλο ως εξής; «ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΝΟΜΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ, & ΓΣ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)».

ΣΗΜ. Οι αρχικοί, θα γίνουν τίτλοι Δευτεροβαθμίων

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η παρ. 8, του άρθρου 3 των ΕΛΠ (Ν 4308/2014) προβλέπει ότι «το σχέδιο των λογαριασμών του Παραρτήματος Γ΄ χρησιμοποιείται ως μέρος του λογιστικού συστήματος της οντότητας, σε ό,τι αφορά στην ονοματολογία, στο βαθμό ανάλυσης και συγκέντρωσης των λογαριασμών, καθώς και στο περιεχόμενό τους, όπως αυτό καθορίζεται σε συνδυασμό με τους ορισμούς του Παραρτήματος Α΄ και τα υποδείγματα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του Παραρτήματος Β΄. Η περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου λογαριασμών για την κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών της οντότητας και την ευχερή εφαρμογή του παρόντος νόμου είναι ευθύνη της διοίκησης της οντότητας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την ανάγκη κάλυψης των απαιτήσεων της παρ. 10 του άρθρου 5».

Παράλληλα, το ΣΛΟΤ με το έγγραφο του 1059/2016 επισημαίνει ότι «υποχρεωτικής εφαρμογής είναι η ονοματολογία, ο βαθμός ανάλυσης και συγκέντρωσης των λογαριασμών καθώς και το περιεχόμενό τους, όπως αυτό καθορίζεται από το συνδυασμό των ορισμών του Παραρτήματος Α με τα υποδείγματα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του Παραρτήματος Β του νόμου».

Με βάση τα παραπάνω και με γνώμονα την ανάγκη εξαγωγής των απαιτούμενων για την ορθή κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων πληροφοριών, δεν είναι κατ’ αρχήν δυνατή η σύμπτυξη όλων των παραπάνω λογαριασμών.

Ωστόσο η παρ. Γ.3.2 της λογιστικής οδηγίας της ΕΛΤΕ αναφέρει πως «σε ένα λογιστικό σύστημα που βασίζεται στη χρήση σύγχρονης πληροφορικής τεχνολογίας, η ανάλυση που προσφέρει ένα «σχέδιο λογαριασμών» του χειρόγραφου συστήματος ή ενός πεπαλαιωμένου τέτοιου συστήματος, παρέχεται ευχερώς, σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση και με μεγαλύτερη ασφάλεια, μέσω κατάλληλης οργάνωσης των ηλεκτρονικών αρχείων, χωρίς να απαιτείται η ενσωμάτωση αυτής της ανάλυσης στο «σχέδιο λογαριασμών». Συνεπώς, δίνεται η δυνατότητα στις οντότητες να παρέχουν την απαιτούμενη ή ισοδύναμη ανάλυση και συγκέντρωση πληροφοριών που προδιαγράφεται από το σχέδιο λογαριασμών του παρόντος νόμου, μέσα από το πληροφοριακό τους σύστημα».

Έτσι κατόπιν όλων των παραπάνω, η άποψή μας είναι, πως η σύμπτυξη των παραπάνω πρωτοβάθμιων λογαριασμών σε έναν είναι δυνατή, υπό την προϋπόθεση να προκύπτει η ανάλυσή τους: είτε από τους κατωτεροβάθμιους λογαριασμούς, είτε από σχετικό τηρούμενο αρχείο ανάλυσης των λογαριασμών αυτών.

Επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα από τον τρόπο παρακολούθησης των παραπάνω λογαριασμών, η δομή και το περιεχόμενο των οικονομικών καταστάσεων (κατάσταση αποτελεσμάτων, ισολογισμός κλπ.) τηρείται υποχρεωτικά και θα πρέπει να είναι ευχερής η μεταφορά, η τεκμηρίωση και η επαλήθευση των σχετικών ποσών από τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία της οντότητας.