Εισαγωγή Χρημάτων Από Την Κύπρο

Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας δεν δηλώνει στη φορολογική του δήλωση εισοδήματα από κινητές αξίες στην Κύπρο. Είναι υπόχρεος να δηλώσει τα εισοδήματα αυτά? Aν πρέπει να τα δηλώσει και δεν το έχει κάνει όταν μεταφέρει κάποιο ποσόν σε ελληνική τράπεζα θα έχει κάποια υποχρέωση (π.χ. Πόθεν έσχες ή θα πρέπει να πληρώσει κάποιο φόρο...? Ποια είναι η σχετική νομοθεσία από την οποία προκύπτουν οι ανωτέρω υποχρεώσεις αν υπάρχουν?

Κάνει αυτόματα η τράπεζα κάποιους ελέγχους κατά την κατάθεση του εμβάσματος? Ποιά η σχετική νομοθεσία από την οποία προκύπτει η υποχρέωση ελέγχου των ποσών από την τράπεζα?

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ως προς το φορολογικό σκέλος του ερωτήματος επισημαίνουμε τα εξής:

Α. Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 3 του ΚΦΕ (Ν.4172/2013) ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας «υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος». Ο φόρος που έχει παρακρατηθεί – καταβληθεί στην αλλοδαπή μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμψηφιστεί με το φόρο που θα υπολογιστεί με βάση την Ελληνική νομοθεσία, όπως ορίζεται στο άρθρο 9 του ιδίου νόμου. Κατά συνέπεια το εισόδημα από κινητές αξίες που έχει αποκτηθεί στην Κύπρο πρέπει να δηλωθεί ως εισόδημα κεφαλαίου αλλοδαπής προέλευσης, ο δε φόρος που τυχόν έχει παρακρατηθεί εκεί, θα δηλωθεί επίσης ως φόρος που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή.

Β. Σε περίπτωση μεταφοράς των χρημάτων στην Ελλάδα, μέσω τραπεζικού συστήματος δεν υφίσταται κατ’ αρχήν κάποια υποχρέωση καθώς δεν αποτελεί αυτή κάθε αυτή η εισαγωγή ποσού από το εξωτερικό, αντικείμενο του πόθεν έσχες. Ωστόσο δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεων που πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στο Υπ. Οικονομικών, η ύπαρξη κινήσεων στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου που δεν ταιριάζουν με το ύψος και την προέλευση του δηλούμενου εισοδήματος, μπορεί να αποτελέσει ένδειξη που θα οδηγήσει σε φορολογικό έλεγχο του φορολογούμενου αυτού, ειδικά εάν τα σχετικά ποσά είναι υψηλά. Στο πλαίσιο του ελέγχου αυτού θα εντοπιστεί και θα φορολογηθεί το εισόδημα που είχε αποκτηθεί, χωρίς να δηλωθεί στην Ελλάδα, στην αλλοδαπή. Επιπλέον επί του ποσού αυτού θα επιβληθούν προσαυξήσεις και πρόστιμα λόγω ανακριβούς φορολογικής δήλωσης.

Οι πληροφορίες που βάσει της φορολογικής νομοθεσίας διαβιβάζουν τα τραπεζικά ιδρύματα στο Υπ. Οικονομικών προβλέπονται από το άρθρο 15, παρ.3 του ΚΦΔ (Ν.4174/2013) και εξειδικεύονται στην ΠΟΛ. 1033/2014 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την ΠΟΛ. 1054/2015. Συγκεκριμένα το άρθρο 1 της εν λόγω εγκυκλίου προβλέπει τα εξής::

«Άρθρο 1

Πληροφορίες από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, ιδρύματα πληρωμών, Ελληνικά Ταχυδρομεία, Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. και Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών

Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ), καθώς και οι Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με στοιχεία που αφορούν:

1.1.α Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/ συνδικαιούχων, όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς. Για τους τόκους καταθέσεων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, ως ισοτιμία για τη μετατροπή τους σε ευρώ λαμβάνεται η τιμή της ημερομηνίας πίστωσης των τόκων σε συνάλλαγμα ή η τιμή spot του δελτίου τιμών συναλλάγματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους αναφοράς. Αναφορικά με την παραπάνω περίπτωση 1.1.α, διαβιβάζονται τα εξής:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών,

β) Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού,

γ) ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων, ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,

δ) Αριθμός λογαριασμού,

ε) Ποσά πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos,

στ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,

ζ) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.

 

1.1.β Στοιχεία που αφορούν σε δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Αναφορικά με την παραπάνω περίπτωση 1.1.β, διαβιβάζονται τα εξής:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών ή ΕΛΤΑ,

β) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων του λογαριασμού,

γ) ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,

δ) Αριθμός λογαριασμού,

ε) Ποσά συνολικής χρέωσης σε ευρώ,

στ) Ποσά συνολικής πίστωσης σε ευρώ,

ζ) Το ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής, χρέωσης ή πίστωσης, ανά λογαριασμό,

η) Υπόλοιπα λογαριασμού σε ευρώ με ημερομηνία 31/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο,

θ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,

ι) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.

 

1.1.γ Χαρτοφυλάκιο φυσικών προσώπων που αφορά σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ. Αναφορικά με την παραπάνω περίπτωση 1.1.γ, διαβιβάζονται τα εξής:

α) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων,

β) ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,

γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα Άυλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ' ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,

δ) Αποτίμηση χαρτοφυλακίου σε ευρώ την 31/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο,

ε) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.

 

1.1 .δ Στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αναφορικά με την παραπάνω περίπτωση 1.1.δ, διαβιβάζονται τα εξής:

α) Ονοματεπώνυμο-επωνυμία δικαιούχων,

β) Α.Φ.Μ των δικαιούχων,

γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα Άυλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ' ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,

δ) Την Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται οι δικαιούχοι,

ε) Επωνυμία της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα,

στ) Α.Φ.Μ της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα,

ζ) Το ποσό του μερίσματος,

η) Το ποσό του φόρου που αναλογεί στο μέρισμα,

θ) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.

 

1.1 .ε Στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας. Αναφορικά με την παραπάνω περίπτωση 1.1.ε, διαβιβάζονται τα εξής:

α) Κωδικός Πιστωτικού Ιδρύματος

β) Είδος δανείου (1:Στεγαστικό, 2:Καταναλωτικό, 3:Άλλο)

γ) Συνολικό ύψος εκταμιευμένου δανείου σε ευρώ

δ) Ημερομηνία χορήγησης δανείου

ε) Συνολικό καταβληθέν ποσό για απόσβεση δανείου (τόκοι και κεφάλαιο)

στ) Πλήθος οφειλετών/ συνοφειλετών

ζ) ΑΦΜ πρώτου οφειλέτη ή ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου

η) Ποσοστό συμμετοχής πρώτου οφειλέτη

θ) Ονοματεπώνυμο πρώτου οφειλέτη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα στοιχεία ζ, η και θ επαναλαμβάνονται για κάθε οφειλέτη, όταν υπάρχουν συνοφειλέτες.

1.2. Επιπλέον, οι φορείς (τράπεζες κ.λπ.) εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά Α.Τ.Μ. (Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές) διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών, στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδας. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι: α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. β) Αριθμός κάρτας πληρωμών τράπεζας εκδότη που δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας. γ) Πλήθος συναλλαγών καρτών που εκκαθαρίστηκαν, ανά μήνα βάση της ημερομηνίας συναλλαγής από την Τράπεζα. δ) Αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ που εκκαθαρίστηκαν, ανά μήνα βάση της ημερομηνίας συναλλαγής από την Τράπεζα. Στο πλήθος των συναλλαγών του στοιχείου (β) προσμετρώνται οι εκκαθαρισθείσες συναλλαγές αγορών και επιστροφών (ακυρώσεων). Στην αξία των συναλλαγών του στοιχείου (δ) αφαιρούνται τα ποσά των επιστροφών (ακυρώσεων) από τα ποσά των αγορών (net balance). Στην αξία των συναλλαγών καταγράφεται το σύνολο του ποσού της αγοράς σε περιπτώσεις δόσεων (και όχι το ποσό της δόσης).

1.3. Η συχνότητα διαβίβασης των στοιχείων των παραγράφων 1.1.α, 1.1.δ και 1.1.ε είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς. Η συχνότητα διαβίβασης των υπόλοιπων στοιχείων της παραγράφου 1.1. και των στοιχείων της παραγράφου 1.2. είναι ομοίως ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς. Οι προδιαγραφές του αρχείου και ο τρόπος διαβίβασής του, θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Ε. Για την περίπτωση τροποποιητικής − διορθωτικής υποβολής αρχείου, απαιτείται η αποστολή νέου διορθωμένου αρχείου με το σύνολο των διαθεσίμων στοιχείων, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

1.4. Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε: α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών. 1.4.α Αναφορικά με τις μεταφορές πίστωσης που εκκινούνται από λογαριασμό πληρωμών που τηρεί στο πιστωτικό ίδρυμα ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών ο πληρωτής/εντολέας και τα εμβάσματα, που εκκινούνται με μετρητά, χωρίς τήρηση λογαριασμού πληρωμών, διαβιβάζονται τα ακόλουθα στοιχεία: α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας, όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, β) Ονοματεπώνυμο πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού που χρεώνεται, γ) Συνολικός αριθμός δικαιούχων στο λογαριασμό που χρεώνεται, δ) ΑΦΜ πληρωτή ή ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού, ε) ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ, στ) Μοναδικός κωδικός αναφοράς του εμβάσματος, ζ) Κωδικός νομίσματος συναλλαγής, σε ISO code 4217, η) Ποσό συναλλαγής, θ) Ημερομηνία συναλλαγής, ι) Χώρα προορισμού της μεταφοράς πίστωσης ή του εμβάσματος, σε ISO code 3166, ια) Ονοματεπώνυμο δικαιούχου, ιβ) Τράπεζα δικαιούχου, BIC, ιγ) Πληροφορίες μηνύματος (εφόσον συμπληρωθούν από τον πληρωτή). 1.4.β Αναφορικά με τις άμεσες χρεώσεις, διαβιβάζονται: α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας, όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, β) Ονοματεπώνυμο πληρωτή / οφειλέτη ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού που χρεώνεται, γ) ΑΦΜ πληρωτή ή ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού, δ) ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ, ε) Κωδικός νομίσματος συναλλαγής, σε ISO code 4217, στ) Ποσό συναλλαγής, ζ) Ημερομηνία συναλλαγής, η) Κωδικός χώρας προορισμού της άμεσης χρέωσης, σε ISO code 3166, θ) Επωνυμία δικαιούχου, ι) Τράπεζα δικαιούχου εξωτερικού, BIC, ια) Πληροφορίες μηνύματος (εφόσον συμπληρωθούν από τον πληρωτή). 1.4.γ Αναφορικά με τη χρήση τραπεζικών επιταγών (εσωτερικού και εξωτερικού) για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, διαβιβάζονται: α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας που εκδίδει την τραπεζική επιταγή όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, β) Αριθμός τραπεζικής επιταγής, γ) Ημερομηνία έκδοσης της τραπεζικής επιταγής, δ) Ονοματεπώνυμο εντολέα / συναλλασσόμενου, ε) ΑΦΜ εντολέα / συναλλασσόμενου, στ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217, ζ) Ποσό, η) Εις διαταγή, θ) Είδος συναλλαγής 1.4.δ Αναφορικά με συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κ.λπ.) που πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένες με τις τράπεζες επιχειρήσεις, διαβιβάζονται: α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, β) ΑΦΜ επιχείρησης, γ) Επωνυμία επιχείρησης, δ) Διακριτικός τίτλος επιχείρησης, ε) Πλήθος συναλλαγών καρτών για την περίοδο αναφοράς, βάσει της ημερομηνίας επεξεργασίας της συναλλαγής από την τράπεζα, στ) Αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ για την περίοδο αναφοράς, βάσει της ημερομηνίας επεξεργασίας της συναλλαγής από την τράπεζα. Στο πλήθος των συναλλαγών του στοιχείου (ε) προσμετρώνται οι συναλλαγές αγορών και επιστροφών (ακυρώσεων). Στην αξία των συναλλαγών του στοιχείου (στ) αφαιρούνται τα ποσά των επιστροφών / ακυρώσεων από τα ποσά των αγορών (net balance). Διευκρινίζεται ότι, στην αξία των συναλλαγών πρέπει να καταγράφεται και το σύνολο του ποσού της αγοράς σε περιπτώσεις δόσεων (και όχι το ποσό της δόσης).

1.5. Η διαβίβαση των στοιχείων της παρ. 1.4. θα γίνεται απευθείας στη Γ.Γ.Δ.Ε. μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου. Ειδικά για τα τραπεζικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα θα γίνεται μέσω της «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ), ενώ η συχνότητα διαβίβασης των στοιχείων είναι μηνιαία και πρέπει να γίνεται έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς. Οι προδιαγραφές του αρχείου και ο τρόπος διαβίβασής του, θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Ε.

1.6. Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία για τις παρακάτω ομάδες πελατών τους που ανήκουν στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου»: α) ελεύθεροι επαγγελματίες, που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά συνολικών εισοδημάτων τους άνω του εκάστοτε ορίου που τίθεται με την απόφαση αριθ. 281/5/17.3.2009 (ΦΕΚ 650/Β'/9-4-2009) της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. β) νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος υπερέβησαν το εκάστοτε όριο του ποσού που τίθεται με την απόφαση αριθ. 281/5/17.3.2009 (ΦΕΚ 650/Β'/9-4-2009) της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναφορικά με τις παραπάνω πληροφορίες, διαβιβάζονται ειδικότερα τα πιο κάτω στοιχεία: Ελεύθεροι επαγγελματίες: 1) Α.Φ.Μ. 2) Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται 3) Επώνυμο 4) Όνομα 5) Πατρώνυμο 6) Ημερομηνία Γέννησης (εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος) 7) Υπηκοότητα 8) Είδος πιστοποιητικού (Αρ. Δελτίου ταυτότητας, Αρ. Διαβατηρίου - εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος) 9) Επαγγελματική δραστηριότητα 10) Διεύθυνση 11) Τηλέφωνο (εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος) 12) Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή συμμετέχει στο ίδρυμα) 13) Ονοματεπώνυμο συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν συνδικαιούχοι στο λογ/σμό, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος) 14) Α.Φ.Μ. συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσης τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος) 15) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1 εκάστου έτους 16) Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα) 17) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12 εκάστου έτους Νομικά Πρόσωπα: 1) Α.Φ.Μ. 2) Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται 3) Επωνυμία 4) Διεύθυνση 5) Νομική Μορφή 6) Αντικείμενο Δραστηριότητας 7) Εν ενεργεία Νόμιμοι εκπρόσωποι (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Α.Φ.Μ.) 7) Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή στους οποίους συμμετέχει στο ίδρυμα) 8) Συνολικές καταθέσεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (εξαιρούνται καταθέσεις μετρητών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα) 9) Συνολικές αναλήψεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (εξαιρούνται αναλήψεις μετρητών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα) 10) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1 εκάστου έτους 11) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12 εκάστου έτους 12) Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα)

1.7. Η διαβίβαση των στοιχείων της παρ. 1.6. θα γίνεται απευθείας στη Γ.Γ.Δ.Ε. μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου. Η συχνότητα διαβίβασης των στοιχείων αυτών είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 30η Απριλίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς. Οι προδιαγραφές του αρχείου και ο τρόπος διαβίβασής του, θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Ε.»

Τέλος σε πολλές περιπτώσεις, αναλόγως του ποσού του εμβάσματος είναι πιθανόν η προέλευση των χρημάτων να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου και των χρηματοπιστωτικών αρχών (Τράπεζα της Ελλάδος), λόγω των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και αφορούν κυρίως την αποφυγή νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι έλεγχοι αυτοί δεν σχετίζονται με τη φορολογική νομοθεσία.