Έκπτωση αμοιβών διαχειριστή με απλογραφικά βιβλία

Ερώτηση:

Οι αμοιβές διαχειριστή Ο.Ε. με απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές και κάτω από ποιες προϋποθέσεις εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έξοδα της εταιρείας;
 

Απάντηση:

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις «περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης». Για τους σκοπούς του ΚΦΕ, εργασιακή σχέση υφίσταται, μεταξύ άλλων, όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες και «ως διευθυντής ή μέλος του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας» (περ. δ, παρ. 2, άρθρο 12 Ν 4172/2013). Στο πλαίσιο του «κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας», περιλαμβάνεται και η προσωπική εταιρεία (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.).

Περαιτέρω, πρέπει να διακρίνουμε την περίπτωση των αμοιβών που προέρχονται από κέρδη, από την περίπτωση των αμοιβών που καταβάλλονται σε εταίρους, πριν από την διάθεση των κερδών.

Σε κάθε περίπτωση,  η φορολογική μεταχείριση των αμοιβών των μελών των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) που δεν προέρχονται από τα κέρδη του νομικού προσώπου, τα οποία μέλη των ως άνω εταιρειών, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω της ατομικής τους επιχείρησης ή επαγγέλματος και ακολούθως λαμβάνουν αμοιβή από την εταιρεία για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που αυτή τους αναθέτει, αλλά πάντα στο πλαίσιο της άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής εταιρείας. Για την έκπτωση του εξόδου, απαιτείται έκδοση τιμολογίου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 8 των ΕΛΠ.

Αντιθέτως, οι αμοιβές φυσικών προσώπων, μελών προσωπικής εταιρείας (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.), τα οποία μέλη δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή επάγγελμα και οι ως άνω αμοιβές που λαμβάνουν, για παρεχόμενες υπηρεσίες, απορρέουν από την συμμετοχή τους στην εταιρεία, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής εταιρείας (βλέπε Πολ. 1113/2015).

Ωστόσο, η λήψη αμοιβών (αποκλειστικά) για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ή/ και εκπροσώπησης από μέλη προσωπικής εταιρείας εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας (Πολ. 1139/2015).

Παραδείγματα:

(α) Σε Ο.Ε. με αντικείμενο υδραυλικές εργασίες, συμμετέχουν δύο εταίροι, οι οποίοι έχοντας γνώσεις υδραυλικού (χωρίς να ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα),  συμφωνούν να λαμβάνουν αμοιβή από την εταιρεία για τις εργασίες που πραγματοποιούν προς τους πελάτες της.

Στην περίπτωση αυτή, δεν εκπίπτουν οι αμοιβές αυτές από τα ακαθάριστα έσοδα της ΟΕ, γιατί θεωρούνται ως έμμεση διανομή κερδών.

Εάν όμως, ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα (ατομική) και εξέδιδαν τιμολόγιο για τις αμοιβές τους, αυτές θα εξέπιπταν από έσοδα της εταιρείας, επιφυλασσόμενων των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ΚΦΕ.

(β) Εταίρος σε Ο.Ε. ο οποίος είναι λογιστής – φοροτεχνικός, αλλά δεν ασκεί    επιχειρηματική δραστηριότητα, αναλαμβάνει την τήρηση των βιβλίων της εταιρείας έναντι αμοιβής, από την εταιρεία.

Στην περίπτωση αυτή εκπίπτει η αμοιβή από τα ακαθάριστα έσοδα της ΟΕ, ενώ για τον εταίρο θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.

(γ) Στο παραπάνω παράδειγμα έστω ότι ο εταίρος λαμβάνει και αμοιβή διαχειριστή (με έκδοση τιμολογίου  από την ίδια την εταιρεία βλ. Πολ. 1003/2014). Στην προκειμένη περίπτωση το ποσό της αμοιβής εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας και φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

 

Τέλος, ως προς τη φορολογική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.), ισχύουν τα παρακάτω, σύμφωνα με θέση της Διοίκησης:

Οι ασφαλιστικές εισφορές φυσικού προσώπου, το οποίο ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (μέσω ατομικής επιχείρησης) και είναι παράλληλα μέλος προσωπικής εταιρείας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής του επιχείρησης και όχι από αυτά της εταιρείας. Οι ασφαλιστικές εισφορές φυσικού προσώπου, το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι μέλος προσωπικής εταιρείας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας.

 Επισημαίνεται ότι η έκπτωση των αμοιβών και η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών, από τα έσοδα της εταιρείας, δεν ακολουθούν παράλληλη πορεία.