ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς

Ελληνική μεταφορική εταιρεία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς εμπορευμάτων εντός Ελλάδος (π.χ. Αθήνα Πάτρα) και από Ελλάδα σε χώρα Ε.Ε. και τιμολογεί Βουλγάρικη εταιρεία. Χρεώνει ΦΠΑ ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του κώδικα ΦΠΑ για τη μεταφορά αγαθών, υφίσταται παρέκκλιση από το γενικό κανόνα, όταν λήπτης της υπηρεσίας είναι μη υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο (ιδιώτης).

Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται κατ’ αρχήν ως τόπος παροχής της υπηρεσίας η χώρα εγκατάστασης του λήπτη, δηλαδή εν προκειμένω η Βουλγαρία. Κατά συνέπεια υπάρχει ενδοκοινοτική παροχή υπηρεσίας και δεν χρεώνεται ΦΠΑ. Η συναλλαγή περιλαμβάνεται στον πίνακα VIES (Ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών).

Παρέκκλιση από τα παραπάνω υφίσταται όσον αφορά τις υπηρεσίες που παρέχονται σε υποκείμενο σε φόρο μόνο στην περίπτωση που οι υπηρεσίες μεταφοράς εκτελούνται υλικά εξ ολοκλήρου εκτός Ένωσης[1]. Ωστόσο η περίπτωση αυτή αποτελεί εξαίρεση, για τις περιπτώσεις που σύμφωνα με το γενικό κανόνα τόπος παροχής θεωρείται η Ελλάδα. Άρα δεν αφορά κατ’ αρχήν την περίπτωσή σας. Ωστόσο εάν αντίστοιχη διάταξη έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο της Βουλγαρίας, για τέτοιου είδους μεταφορές που εκτελούνται υλικά εξ ολοκλήρου εκτός Ένωσης ο τόπος παροχής θεωρείται ότι είναι εκτός Ένωσης. Δηλαδή πρακτικά ισχύει και στην περίπτωση αυτή η μη χρέωση ΦΠΑ αλλά δεν υπάρχει ενδοκοινοτική παροχή υπηρεσίας (δεν περιλαμβάνεται στο VIES).

 


[1] Δηλαδή τόσο ο τόπος αναχώρησης όσο και ο τόπος άφιξης βρίσκονται εκτός Ε.Ε.