Μείωση κεφαλαίου ΕΠΕ

ΕΠΕ με εταιρικό κεφάλαιο 750.000 € όπου συμμετέχουν δύο εταίροι με ποσοστά συμμετοχής 70% και 30% επιθυμεί να προβεί σε μείωση κεφαλαίου με ακύρωση των μεριδίων μόνο του ενός εταίρου σύμφωνα με το άρθρο 38, παρ. 3 του 3190/1955. Με δεδομένο ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονται σήμερα στα 3.000.000 €, όπου περιλαμβάνονται αδιανέμητα κέρδη ποσού 1.500.000, και επειδή πρόκειται στην ουσία για έμμεση μεταβίβαση ποσοστού συμμετοχής στο κεφάλαιο, οφείλεται φόρος υπεραξίας του άρθρου 42 του Ν.4172/2013; Αν όχι, υπάρχει περίπτωση να αναζητηθεί φόρος δωρεάς από την φορολογική αρχή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αναφορικά με την μείωση του εταιρικού κεφαλαίου ΕΠΕ λόγω εξόδου ενός εταίρου εφαρμόζονται τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 41, του Ν 3190/1955. Από τις ανωτέρω διατάξεις είναι εφικτή η ακύρωση των μεριδίων του ενός εκ των δύο εταίρων μιας ΕΠΕ, με την συνακόλουθη καταβολή της αξίας τους από την εταιρεία (επιστροφή κεφαλαίου).

Περαιτέρω, η μείωση του εταιρικού κεφαλαίου μολονότι οδηγεί σε μεταβολής της σύνθεσης των εταίρων της ΕΠΕ, δεν αποτελεί μεταβίβαση και άρα δεν υπάγεται σε φόρο εισοδήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι οδηγίες που δόθηκαν με την Πολ. 1032/2015, σχετικά με τις διατάξεις του άρθρου 42, του ΚΦΕ. Με βάση τις οδηγίες αυτές,  η μη συμμετοχή εταίρου, μέλους ή μετόχου στην αύξηση του κεφαλαίου οποιασδήποτε εταιρίας δεν συνιστά μεταβίβαση τίτλων. Τα παραπάνω θεωρούμε ότι ισχύουν και στην περίπτωση της μείωσης κεφαλαίου, καθώς πρόκειται για εταιρική πράξη στο ίδιο ακριβώς πνεύμα με την αύξηση κεφαλαίου και η οποία μπορεί, επίσης, να επιφέρει αλλαγή στην εταιρική σύνθεση.

Είναι προφανές ότι η αναφορά γίνεται μόνο για την επιστρεφόμενη αξία των εταιρικών μεριδίων. Αν ο αποχωρών αναλαμβάνει και αδιανέμητα κέρδη (τα οποία δεν είχαν κεφαλαιοποιηθεί), θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 36 και  40 του ΚΦΕ, περί φορολογίας μερισμάτων.