Κάλυψη τεκμήριων διαβίωσης

Μελος Δ.Σ. ανωνυμης εταιρειας,  μπορει να καλυψει τεκμηρια διαβιωσης αν επικαλεστει εισοδημα απο παροχη σε ειδος. Η παροχη σε ειδος αφορα παραχωρηση αυτοκινητου απο την εταιρεια που ειναι διευθυνων συμβουλος. Οποτε το εισοδημα αυτο θα φανει στην φορολογικη του δηλωση ως εισοδημα απο μισθωτη εργασια. Επειδη ομως δεν ειναι πραγματικο εισοδημα δημιουργειται το παραπανω ερωτημα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τον συνδυασμό και την γραμματική ερμηνεία των διατάξεων της παρ. 1, του άρθρου 13 και της παρ. 2 του άρθρου 34 του ΚΦΕ, προκύπτει ότι ως πραγματικό εισόδημα, κατά τον προσδιορισμό της διαφοράς που σχηματίζεται μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος, προκειμένου περαιτέρω να δικαιολογηθεί αυτή η διαφορά, λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά (τα οποία αποδεικνύονται από νόμιμα παραστατικά στοιχεία), στην έννοια των οποίων περιλαμβάνονται και οποιεσδήποτε παροχές σε είδος[1] λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο. Αυτό γιατί, η αγοραία αξία των παροχών σε είδος συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα του υπόχρεου, υπό την έννοια ότι δεν αποτελεί μεν άμεση καταβολή χρηματικού ποσού, ωστόσο θεωρείται ως επιπλέον εισόδημα, λόγω της έμμεσης «εξοικονόμησης» χρηματικών καταβολών πραγματικού, υπό την στενή έννοια, εισοδήματος.

Εξάλλου, αν έχουν υπολογιστεί για κάποιον εργαζόμενο παροχές σε είδος, η αποτίμηση των οποίων, ως αξία, εντάσσεται στην κατηγορία του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, φορολογείται αθροιζόμενη με το καταβληθέν ποσό των κανονικών αποδοχών του και εμφανίζεται ως ενιαίο φορολογητέο ποσό στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου (εκκαθαριστικό). Το ποσό αυτό καλύπτει αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, αλλά και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, είτε κατά το τρέχον φορολογικό έτος, είτε ως ανάλωση κεφαλαίου σε επόμενα φορολογικά έτη.

[1] Με τις προϋποθέσεις και τις εξαιρέσεις που ορίζονται στο άρθρο 13 του ΚΦΕ, βλέπε και τις Πολ. 1034/2014 και 1219/2014