Τεκμήριο από την αγορά μεριδίων

Εταιρικά μερίδα ΕΠΕ πρόκειται να μεταβιβαστούν από τον ένα εταίρο στον άλλο. Δεν υπάρχει συγγενική σχέση. Η υπεραξία υπολογίστηκε σε 80.0000 ευρώ με βάση την δήλωση που υποβλήθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ. Το τίμημα που θα καταβληθεί ανέρχεται στο ποσό των 96.000 και θα καταβληθεί σε 5 χρόνια. Το ερώτημα είναι, το τεκμήριο μπορεί με βάση το συμφωνητικό να μεταφερθεί σε 5 έτη, ή θα βαρύνει τον αγοραστή ενιαία μέσα στην χρονιά  (φέτος) που θα γίνει η μεταβίβαση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β, του άρθρου 32, του ΚΦΕ, όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την Πολ. 1076/2015, για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη για απόκτηση εταιρικών μεριδίων. Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά που πραγματικά καταβάλλονται στο φορολογικό έτος (ποσό δόσης, προκαταβολής κ.τ.λ.) και όχι το συνολικό ποσό της αγοράς που πιθανόν μέρος του να καταβληθεί σε επόμενο φορολογικό έτος.

Επομένως, στην προκειμένη περίπτωση το ποσό που θα δηλώνεται κατ’ έτος θα ισούται με το 1/5 του συνολικού τιμήματος της αγοράς των εταιρικών μεριδίων, μιας και το ποσό αυτό έχει πληρωθεί από τον αγοραστή των μεριδίων, εντός του οικείου φορολογικού έτους.

Τέλος, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42, του ΚΦΕ (Ν 4172/2013), η τυχόν υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση τίτλων από φυσικά πρόσωπα φορολογείται με συντελεστή 15%. Ωστόσο, η φορολόγηση του εν λόγω εισοδήματος γίνεται με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης (συμπλήρωση κωδ. 829 – 830, του εντύπου Ε1) από τον πωλητή – φυσικό πρόσωπο και δεν προϋποθέτει την εκ των προτέρων, υποβολή χωριστής δήλωσης υπεραξίας στην αρμόδια ΔΟΥ του πωλητή, όπως συνέβαινε με τις προϊσχύουσες διατάξεις του άρθρου 13, του Ν 2238/1994. Σχετική με το θέμα αυτό είναι η παρ. 4, της Πολ. 1032/12015, στην οποία θα παρακαλούσαμε να ανατρέξετε.