Μεταφορά ζημίων σε επόμενη χρήση

Φορολογουμενος με ζημιες χρησης 2013 (οικον.2014) 91.585,14 εισοδημα απο μισθωτες υπηρεσιες 335,25 αγροτικο εισοδημα 3.105,22 και τεκμηρια 3.000,00 ως ανυπαντρος δυναται να μεταφερει τις ζημιες στην επομενη χρηση 2014 (φορολογικο ετος 2014); οι ζημιες ειναι απο ατομικη εμπορικη επιχειρηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατά τη χρήση που αναφέρετε στο ερώτημά σας, ήταν σε ισχύ οι διατάξεις του Ν 2238/1994. Στο άρθρο 19, παρ.1 ο Ν 2238 προέβλεπε ότι: «η διαφορά του εισοδήματος που δηλώθηκε από τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα πρόσωπα που τους βαρύνουν ή προσδιορίστηκε από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και της συνολικής ετήσιας δαπάνης τους, των άρθρων 16 και 17, προσαυξάνει τα εισοδήματα που δηλώνονται ή προσδιορίζονται από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας κατά το ίδιο οικονομικό έτος, του φορολογούμενου ή της συζύγου του της πηγής από την οποία δηλώνονται τα μεγαλύτερα εισοδήματα και, αν δεν δηλώνεται εισόδημα από καμία κατηγορία, η διαφορά αυτή λογίζεται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες». Επίσης η παρ. 3 του ιδίου άρθρου ανέφερε πως: «προκειμένου προσδιορισμού του εισοδήματος με βάση την ετήσια  δαπάνη του παρόντος άρθρου, η ζημία του ίδιου οικονομικού έτους ή και των προηγούμενων δεν εκπίπτει και ούτε μεταφέρεται για συμψηφισμό στα επόμενα οικονομικά έτη».

Τέλος σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 4 του ιδίου νόμου:

«Για να βρεθεί το συνολικό εισόδημα, αθροίζονται τα επί μέρους εισοδήματα των κατηγοριών Α' έως Ζ' της προηγούμενης παραγράφου τα οποία αποκτώνται από κάθε φυσικό πρόσωπο είτε κατά το οικονομικό έτος το προηγούμενο από τη φορολογία, είτε κατά το ημερολογιακό ή διαχειριστικό ή γεωργικό έτος το οποίο έληξε μέσα στο προηγούμενο από τη φορολογία οικονομικό έτος. Κατά την άθροιση αυτή συμψηφίζονται τα θετικά και αρνητικά στοιχεία των επί μέρους εισοδημάτων. Ειδικά, το αρνητικό στοιχείο (ζημία) του εισοδήματος από εμπορικές και γεωργικές επιχειρήσεις, που προκύπτει από βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) που τηρούνται επαρκώς και ακριβώς, αν δεν καλύπτεται με συμψηφισμό θετικού στοιχείου εισοδήματος άλλης πηγής, είτε γιατί δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο εισοδήματος είτε γιατί αυτό που υπάρχει είναι ανεπαρκές, μεταφέρεται για να συμψηφισθεί ολόκληρο στην πρώτη περίπτωση ή κατά το υπόλοιπο αυτού στη δεύτερη, διαδοχικώς στα πέντε (5) επόμενα οικονομικά έτη κατά το υπόλοιπο που απομένει κάθε φορά, με την προϋπόθεση ότι κατά τα έτη αυτά τα βιβλία του υπόχρεου τηρούνται επαρκώς και ακριβώς. Τα παραπάνω εφαρμόζονται αναλόγως και για το αρνητικό στοιχείο (ζημία) του εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις που προκύπτει από επαρκή και ακριβή βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το οποίο μεταφέρεται για να συμψηφισθεί διαδοχικώς στα πέντε (5) επόμενα οικονομικά έτη.

Οι διατάξεις των δύο προηγούμενων εδαφίων εφαρμόζονται και για το αρνητικό στοιχείο (ζημία) του εισοδήματος από ελευθέρια επαγγέλματα».

Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων, προκύπτει ότι επειδή το δηλούμενο εισόδημα του φορολογουμένου ήταν μικρότερο από το τεκμαρτό, το φορολογητέο εισόδημα προσδιορίστηκε από τη διαφορά τους. Κατά συνέπεια ο φορολογούμενος δεν μπορεί να μεταφέρει τη ζημιά για συμψηφισμό σε επόμενα έτη.