Αλλοδαπή εταιρία (SRL) εταίρος σε ελληνική μονοπρόσωπη ΕΠΕ

Ιταλική εταιρία μορφής SRL το 2009 είχε εκδώσει ελληνικό ΑΦΜ για να μπορεί να μετέχει ως μοναδική εταίρος σε ελληνική μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Η Μονοπρόσωπη ΕΠΕ έκανε διακοπή στη ΔΟΥ στις 30/4/2014. Όμως, η αλλοδαπή εταιρία εξακολουθεί να εμφανίζεται στο μητρώο της ΔΟΥ, και μάλιστα ως εταιρία με μη υποβληθείσες δηλώσεις για όλα αυτά τα χρόνια. Πώς θα γίνει η διακοπή της αλλοδαπής εταιρίας; Ποια είναι η διαδικασία και τι δικαιολογητικά χρειάζονται; Στο καταστατικό σύστασης της Μον. ΕΠΕ αναγραφόταν ότι η αλλοδαπή εταιρεία δεν είναι και ούτε προτίθεται να γίνει μοναδικός εταίρος σε άλλη Μον. ΕΠΕ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 5, του άρθρου 11, του Ν 4174/2013, εκδόθηκε η Πολ. 1006/2013 η οποία καθορίζει τη διαδικασία έκδοσης και απενεργοποίησης του ΑΦΜ τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων. Όπως αναφέρεται στην παρ. 8γ, του άρθρου 1, της εν λόγω απόφασης, θα πρέπει υποχρεωτικά να εκδίδεται ΑΦΜ σε κάθε πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) που συμμετέχει σε ΕΠΕ. Επιπλέον, η παρ. 5 του εν λόγω άρθρου προβλέπει ότι ο ΑΦΜ που αποδίδεται στα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, παραμένει ο ίδιος και δεν επηρεάζεται από μεταβολές ως προς τα στοιχεία των προσώπων αυτών. Επομένως, στην περίπτωση που η αλλοδαπή εταιρεία απέκτησε ΑΦΜ ως μοναδική εταίρος ελληνικής ΜΕΠΕ, χωρίς να υφίσταται δική της μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και εν συνεχεία η ΕΠΕ προέβη σε διακοπή εργασιών, ο ΑΦΜ της αλλοδαπής εταιρείες παραμένει και δεν απενεργοποιείται.

Όσον αφορά την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, σύμφωνα με την Πολ. 1060/2015, διευκρινίστηκε ότι η υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος υφίσταται και στην περίπτωση που τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες (ημεδαπά ή αλλοδαπά) δεν αποκτούν εισόδημα.

Ωστόσο, για τις προγενέστερες διαχειριστικές περιόδους, μέχρι και εκείνες που έληξαν στις 31.12.2013, ίσχυαν οι διατάξεις του άρθρου 107, του Ν 2238/1994 (προϊσχύων ΚΦΕ), σε συνδυασμό με εκείνες του άρθρου 101. Η παρ. 1, του άρθρου 107, προέβλεπε ότι η υποχρέωση υποβολής ΦΔ ίσχυε για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που είχαν στην κυριότητά τους ακίνητο στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν προέκυπτε ή όχι εισόδημα από αυτό. Εφόσον, λοιπόν, η αλλοδαπή εταιρεία συμμετείχε απλά ως μέλος άλλης εταιρείας, χωρίς η ίδια να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (να πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές στο όνομά της), δεν υποχρεούταν σε υποβολή ΦΔ (βλ. σχετικές Πολ. 1170/1993 & 1248/1992, άρθρο 18, παρ. 4.2).