Διάλυση ΕΕ και σύσταση ατομικής

Σε Ε.Ε. με κεφάλαιο 300.000 € οι δύο σύζυγοι κατέχουν 90% το ομόρρυθμο μέλος και 10% το ετερόρρυθμο (υπάρχει ακίνητο αντικ. αξίας 450.000 €). Παρακαλώ την άποψη σας για τις παρακάτω ενέργειες:

α. Λόγω μικρού πλέον τζίρου τις τελευταίες χρήσεις, έγινε μεταβολή βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά.

β) Με δεδομένη την αποχώρηση λόγω σύνταξης του ετερόρρυθμου εταίρου άμεσα - χωρίς να αντικατασταθεί - έχουμε «μετατροπή» της Ε.Ε. σε Ο.Ε. (αδύνατον) συνεπώς σε ατομική πλέον επιχείρηση.

Πώς θα πρέπει να γίνει η «μετατροπή» χωρίς να χαθεί ΦΠΑ ή να επιβαρυνθούμε υπεραξία, κλπ και χωρίς να διακοπούν οι εργασίες ούτε μία ημέρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην περίπτωση της αποχώρησης εταίρου από ΕΕ έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 267, του Ν 4072/2012, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 271. Σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις αν αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ένας ή περισσότεροι εταίροι και παραμείνει μόνο ένας εταίρος, η εταιρεία λύνεται, εφόσον μέσα σε δύο μήνες δεν δημοσιευτεί στο Γ.Ε.ΜΗ. η είσοδος νέου εταίρου.

Σχετική με το παραπάνω θέμα είναι και η Πολ. 1199/2013.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν εξευρεθεί νέος εταίρος εντός του χρονικού διαστήματος των δύο μηνών, η εταιρεία λύεται υποχρεωτικά και εισέρχεται στο στάδιο της εκκαθάρισης (άρθρο 268). Η ίδρυση ατομικής επιχείρησης με έδρα τον ίδιο ακριβώς τόπο που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας είναι εφικτή εφόσον η ΕΕ πραγματοποιήσει οριστική παύση εργασιών ή μεταφέρει την έδρα της σε άλλο χώρο λ.χ. στην οικία του μοναδικού πλέον εταίρου κατά το στάδιο της εκκαθάρισης. Προκειμένου να μην διακοπεί η ροή των εργασιών και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις κατά τη λύση της ΕΕ και την έναρξη της ατομικής επιχείρησης, εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω:

1) Η ημερομηνία οριστική παύσης εργασιών θα πρέπει να προηγείται μία μόλις ημέρα από την ημερομηνία έναρξης της ατομικής επιχείρησης. Κατά την ημερομηνία διακοπής της ΕΕ θα πρέπει να εκδοθεί και το σχετικό τιμολόγιο που θα περιλαμβάνει τα πάγια στοιχεία και τυχόν αποθέματα που μεταβιβάζονται από την εταιρεία (υπό εκκαθάριση) στην ατομική επιχείρηση. Διευκρινίζεται ότι η διαδικασία της έναρξης της ατομικής στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μπορεί να προηγηθεί της διαδικασίας διακοπής της ΕΕ, καθότι ο νόμος παρέχει την προθεσμία των 10 ημερών για τη διαδικασία της (εμπρόθεσμης) διακοπής (παρ. 4, του άρθρου 10, του Ν 4174/2013). Προφανώς, για τον συντονισμό των παραπάνω ενεργειών είναι σκόπιμη η ενημέρωση και η συνεννόηση με τους ελεγκτές της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

2) Το ακίνητο που βρίσκεται στην κατοχή της εταιρείας μπορεί να μεταβιβασθεί στον εταίρο είτε κατά τη διάλυση της εταιρείας, είτε σε προγενέστερο χρόνο με μεταβίβαση (πώληση) σε αυτόν. Στην τελευταία περίπτωση της μεταβίβασης, τυχόν λογιστικό κέρδος που θα προκύψει για την εταιρεία θα φορολογηθεί στο όνομά της με την υποβολή της φορολογικής της δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη και να επιβληθεί φόρος μεταβίβασης (3% επί της αντικειμενικής αξίας) στον αποκτώντα.

3) Δεν υφίσταται θέμα υπεραξίας σε περίπτωσης διακοπής εργασιών μίας επιχείρησης και έναρξης στον ίδιο χώρο άλλης και με το ίδιο αντικείμενο, εφόσον δεν υφίσταται πραγματικό τίμημα πώλησης μεριδίων. Ωστόσο,

4) Με βάση το άρθρο 261, του Ν 4072/2012, η εταιρεία οφείλει, υπό προϋποθέσεις, να καταβάλλει στον εταίρο που εξέρχεται την αξία της συμμετοχής του στην εταιρεία.