Μεταβίβαση εισοδήματος ενοικίου

Πατέρας που έχει κρατήσει την επικαρπία σε ακίνητο θέλει να εκχωρήσει το 50% του ενοικίου στο παιδί του το όποιο έχει την ψιλή κυριότητα 50% του εν λόγω ακινήτου για συγκεκριμένο διάστημα (2 ετών). Μπορεί να το εκχωρήσει ? και εάν ναι πρέπει να συνταθεί συμβολαιογραφικό έγγραφο?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 39, του Ν 4172/2013, ο όρος «εισόδημα από ακίνητη περιουσία» σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων. Είναι αλήθεια ότι στον «παλιό» ΚΦΕ (Ν 2238/1994, ισχύς μέχρι τις 31.12.2013), το εισόδημα από ακίνητο θεωρείται ότι αποκτάται από κάθε πρόσωπο στο οποίο έχει νόμιμα μεταβιβασθεί με οριστικό συμβόλαιο ή έχει αποκτηθεί με δικαστική απόφαση ή λόγω χρησικτησίας το δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή νομής ή επικαρπίας ή οίκησης, κατά περίπτωση. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις τροποποιούμενες με τον Ν 3842/2010, καθιστούν ως φορολογούμενο για το εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτου, το πρόσωπο που κατέχει το δικαίωμα της επικαρπίας και όχι το πρόσωπο εκείνο το οποίο στο οποίο έχει μεταβιβασθεί το δικαίωμα ενάσκησης της επικαρπίας (βλ. και άρθρο 8, Πολ. 1135/2010).

Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ 25, του άρθρου 72 του νέου ΚΦΕ (Ν 4172/2013), από την έναρξη της ισχύος του, ήτοι από 1/1/2014, παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του παλαιού ΚΦΕ (Ν 2238/1994), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού του νόμου.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι υφίσταται η δυνατότητα μεταβίβασης του δικαιώματος ενάσκησης της επικαρπίας (βλ. σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου 2008 στο περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ του Κ. Γραβιάς, Η μεταβίβαση του δικαιώματος ενάσκησης της επικαρπίας επί ακινήτου - Έννοια, περιεχόμενο, τύπος) του εν λόγω ακινήτου από τον πατέρα στο τέκνο του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διατύπωση των οικείων διατάξεων του Ν 4172/2013, το εισόδημα που θα προκύψει από την εκμίσθωση του ακινήτου, θα φορολογηθεί στο όνομα του τέκνου στο οποίο έχει μεταβιβασθεί το δικαίωμα της επικαρπίας.

Ωστόσο θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι λόγω της μέχρι σήμερα αδυναμίας του Υπ. Οικ. να εκδώσει τις ερμηνευτικές διατάξεις αρκετών άρθρων του Ν.4172/2013 (μεταξύ τους και αυτό που μας απασχολεί) αλλά και του ενδεχόμενου πιθανής μεταγενέστερης ερμηνείας εκτός του γράμματος και του πνεύματος του νόμου, θα ήταν πιο ασφαλές να αναμέναμε τις σχετικές εγκυκλίους ώστε να έχουμε και την επίσημη θέση του Υπουργείου