Απόδοση φόρου που παρακρατείται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 60 του Ν.4172/2013 ο φόρος που παρακρατείται για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής του, υποκείμενου σε παρακράτηση φόρου, εισοδήματος. Σε περίπτωση που μία επιχείρηση προκαταβάλλει στα τέλη Ιουλίου 2014 τους μισθούς του Αυγούστου 2014, τότε ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή μέχρι τέλος Οκτωβρίου διότι το δικαίωμα είσπραξης των μισθωτών αποκτήθηκε την περίοδο του Αυγούστου και αυτός θεωρείται ως χρόνος κτήσης του εισοδήματος?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσον αφορά το νόμο πράγματι ισχύουν τα εξής:

1. Χρόνος κτήσης του εισοδήματος γενικά, θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του (παρ. 4, άρθρου 8 Ν.4172/2013).

2. Σύμφωνα με την παρ.6 του άρθρου 60 «ο φόρος που παρακρατείται σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής του υποκείμενου σε παρακράτηση εισοδήματος».

Η αυθεντική ερμηνεία των παραπάνω διατάξεων οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι για αμοιβή μισθωτής εργασίας που προκαταβάλλεται ο φόρος θα πρέπει να αποδοθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα, από την ημερομηνία καταβολής. Δηλαδή στην περίπτωσή μας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο η διοίκηση πρόσφατα υιοθέτησε μία διαφορετική προσέγγιση, η οποία κατά τη γνώμη μας είναι λανθασμένη, και θα πρέπει να επανεξεταστεί. Σύμφωνα με αυτή και συγκεκριμένα το έγγραφο Δ12Α 1126595 ΕΞ 2014 (ατομική διοικητική λύση) : «για μισθοδοσία Ιανουαρίου 2014 ανεξάρτητα εάν αυτή έχει καταβληθεί μεταγενέστερα (Ιούνιο 2014), η υποβολή και η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου για τη μισθοδοσία αυτή πρέπει να γίνει μέχρι τέλη Μαρτίου διαφορετικά έως 30 Απριλίου (λόγω παράτασης) σύμφωνα με την ΠΟΛ 1046/2014». Δηλαδή το ανωτέρω έγγραφο θεωρεί ως αφετηρία για τη συμπλήρωση του διμήνου, τον χρόνο κτήσης του εισοδήματος και όχι τον χρόνο πληρωμής.

Πάντως η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, να αποδώσετε το ποσό της παρακράτησης εντός 2 μηνών από την ημερομηνία καταβολής του υποκείμενου στην παρακράτηση ποσού.

Υπερισχύει δηλαδή το κριτήριο του χρόνου πληρωμής, δεδομένου ότι το κριτήριο του χρόνου κτήσης, κατά βάση, αναφέρεται συνολικά στο φορολογικό έτος και όχι στις υποδιαιρέσεις αυτού (μήνες).