Χορήγηση κανονικής άδειας σε περίπτωση παρατεταμένης ασθένειας

Εργαζόμενος με 15 χρόνια προϋπηρεσία στην ίδια επιχείρηση από 15/01/14 μέχρι 3/12/14 έχει άδεια ασθενείας. Δεν έχει λάβει άδεια και επίδομα αδείας του 2014. Οι μέρες αδείας συμψηφίζονται προς τις ημέρες απουσίας; Τι αποδοχές άδειας και επιδόματος δικαιούται; Η άδεια του θα υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές; Μπορεί να δοθεί το επόμενο έτος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι ημέρες κανονικής άδειας, σε καμιά περίπτωση δεν μεταφέρονται σε επόμενο ή σε επόμενα ημερολογιακά έτη.

Στην περίπτωση που ο μισθωτός ασθενήσει, πριν λάβει την κανονική του άδεια και η απουσία του λόγω ασθένειας είναι πέραν των «ορίων της βραχείας ασθένειας», ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να συμψηφίσει τις οφειλόμενες ημέρες άδειας (το σύνολο ή υπόλοιπο αυτών) με τις εργάσιμες ημέρες υπέρβασης των χρονικών ορίων της βραχείας ασθένειας. Συνεπώς, ο μισθωτός που ασθένησε πριν λάβει την κανονική του άδεια και δεν υπερέβη τα «όρια βραχείας ασθένειας», δικαιούται κανονικά την άδειά του σε ημέρες και σε αποδοχές, καθώς και το επίδομα άδειας. Αν όμως, υπερέβη τα όρια βραχείας ασθένειας, η χορήγηση της κανονικής άδειας εξαρτάται από το πόσο η υπέρβαση αυτή είναι πέραν των δικαιούμενων ημερών της κανονικής άδειας. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η υπέρβαση λόγω ασθενείας είναι πέραν των ημερών της κανονικής άδειας, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα του συμψηφισμού των ημερών αυτών με τις ημέρες της κανονικής άδειας. Πάντως ο μισθωτός δικαιούται τις αποδοχές άδειας οι οποίες υπόκεινται σε εισφορές και κρατήσεις και το επίδομα άδειας (Σχετικό: έγγραφο υπ. Εργασίας 1517/24.06.1985).

Υπενθυμίζουμε ότι τα χρονικά όρια της βραχείας ασθένειας, είναι (με συμπληρωμένα έτη στον ίδιο εργοδότη):

Υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη-----Όρια βραχείας ασθένειας (ημερολογιακές ημέρες)

                  0-4 έτη……………………………………………..1 μήνας

                  4-10 έτη……………………………………………3 μήνες

                 10-15 έτη…………………………………………...4 μήνες

         πάνω από 15 έτη………………………………………....6 μήνες

Σημειώνεται επίσης, ότι τα ως άνω όρια λαμβάνονται υπόψη, βάσει της τελευταίας απουσίας του μισθωτού, εντός του έτους. Δηλαδή αν κάποιος μισθωτός, με συμπληρωμένα  τρία χρόνια στον ίδιο εργοδότη, απουσιάσει λόγω ασθένειας πχ 10 ημέρες και εν συνεχεία επανέλθει στην εργασία του, αναγκαζόμενος εκ νέου, μετά από δύο μήνες εντός του ιδίου έτους, να απουσιάσει πάλι λόγω ασθένειας για 40 ημέρες, τα όρια βραχείας ασθένειας  θα «μετρήσουν» την τελευταία αυτή απουσία του.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα δεδομένα του ερωτήματος, με συμπληρωμένα τα 15 έτη, το όριο απουσίας του εργαζόμενου λόγω ασθένειας είναι 6 μήνες. Άρα, στις 15/7/2014 εξαντλείται το όριο της απουσίας του. Εφόσον εξακολουθεί να απουσιάζει, για την ίδια αιτία, ο εργοδότης συμψηφίζει (αφαιρεί) τις ημέρες της κανονικής του άδειας, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην μπορεί να απουσιάσει από την εργασία του (όταν επιστρέψει) με κανονική άδεια. Επέρχεται δηλαδή απόσβεση του δικαιώματος χρήσης ημερών άδειας. Θα λάβει πάντως την άδειά του σε χρήμα, υποκείμενη σε εισφορές και φυσικά το επίδομα άδειας. Άδεια θα δικαιούται από το επόμενο ημερολογιακό έτος (1/1/2015).

Σχετικές διατάξεις: Ν. 2112/1920 (άρθρο 5), Β.Δ. της 18/7/1920 (άρθρο 8), Ν. 4558/1930 (άρθρο 3), Π.Δ. 88/1999 (άρθρο 7).