Φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση εταιρείας διαχείρισης ακινήτων

ΕΠΕ με αντικείμενο την αγοραπωλησία και εκμίσθωση ακινήτων θα αγοράζει παλιά ακίνητα θα τα ανακαινίζει και θα τα πωλεί, ή θα τα εκμισθώνει.
Πώς θα προσδιορίζεται το κέρδος από την πώληση ακινήτων; Θα λογίζεται το ακίνητο σαν πάγιο; Ποιους λογαριασμούς του ΕΓΛΣ θα χρησιμοποιούμε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με το  άρθρο 21 του ΚΦΕ (Ν. 4172/2013), ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις (παρ. 1). Το κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα προσδιορίζεται για κάθε φορολογικό έτος με βάση το λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσης, ο οποίος συντάσσεται σύμφωνα με το Ελληνικό Λογιστικό Σχέδιο και τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), όπως ισχύει (παρ. 2).

Περαιτέρω, για τους σκοπούς του ως άνω άρθρου 21, ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους (παρ. 3).

Η ΕΠΕ του ερωτήματος ενδέχεται να υπαχθεί και στις διατάξεις του Ν. 3091/2002 (άρθρα 15-18), περί ειδικού φόρου ακινήτων, όπως ισχύει μετά τον Ν. 3842/2010, αν καλύπτεται η προϋπόθεση της περ. β, του άρθρου 2.

Ως προς το αντικείμενο της αγοραπωλησίας ακινήτων:

Τα ακίνητα θα εκλαμβάνονται ως εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία και θα παρακολουθούνται σε υπολογαριασμούς του πρωτοβάθμιου λογαριασμού 20. ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ, εφόσον αγοράζονται έτοιμα με αποκλειστικό σκοπό την πώλησή τους, ή σε υπολογαριασμούς του 21. ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ ΗΜΙΤΕΛΗ, εφόσον κατασκευάζονται από την ίδια την εταιρεία, ή αγοράζονται ημιτελή και επισκευάζονται, με σκοπό την πώλησή τους. Στη δεύτερη περίπτωση, η αξία απόκτησης των ημιτελών ακινήτων, θα επιβαρύνεται με τα πρόσθετα κόστη επισκευών ή προσθηκών, μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Ως προς το αντικείμενο της εκμίσθωσης ακινήτων:

Επειδή η δραστηριότητα αυτή θα περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της εταιρείας, ως κύρια, το σχετικό έσοδο από την ενοικίαση των ακινήτων θα καταχωρίζεται σε υπολογαριασμούς του πρωτοβάθμιου 73. ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και όχι στον 75. Κατά την γνώμη μας, σκόπιμο θεωρείται η εταιρεία, εφόσον θα πρόκειται για επαγγελματικές μισθώσεις, να ζητήσει, σύμφωνα με την υποπερ. ii, της περ. δ, παρ. 2, του άρθρου 8 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000), την επιλογή φορολόγησης στο καθεστώς ΦΠΑ, ώστε να έχει την δυνατότητα της έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών της για την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η επιλογή φορολόγησης πραγματοποιείται με υποβολή στην αρμόδια ΔΟΥ, σχετικής αίτησης από τον εκμισθωτή, δηλαδή την ΕΠΕ. Η αίτηση επιλογής φορολόγησης μπορεί να υποβληθεί είτε πριν την έναρξη χρησιμοποίησης του ακινήτου ή εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου, σε περίπτωση που η επιλογή πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο, και ισχύει από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου[1].

Τέλος διευκρινίζεται, ότι για το ακίνητο που καταχωρίζεται στα βιβλία της επιχείρησης ως εμπορεύσιμο περιουσιακό στοιχείο, δεν θα διενεργούνται αποσβέσεις, δεδομένου ότι, κατά προορισμό, δεν αποτελεί πάγιο περιουσιακό στοιχείο. Αντιθέτως, για το ακίνητο, το οποίο προορίζεται να εκμισθώνεται και να αποφέρει εισόδημα στην εταιρεία, θα πρέπει να διενεργούνται αποσβέσεις, σύμφωνα με την περ. α, παρ. 1 του άρθρου 24 του ΚΦΕ (Ν. 4172/2013).

[1] Περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό, ως προς την φορολογική και την λογιστική αντιμετώπισή του,  βλέπε: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», τεύχος Οκτωβρίου 2013, με τίτλο: «ΦΠΑ και επαγγελματικές μισθώσεις».