«Αμοιβή» δότριας σε μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης

Εταιρεία Γ’ κατηγορίας αναπαραγωγικής ιατρικής (εξωσωματικής γονιμοποίησης) για την πραγματοποίηση του σκοπού της λαμβάνει ωάρια από δότρια ιδιώτη. Θα πρέπει να εκδίδει απόδειξη δαπάνης ή τιμολόγιο αγοράς για την «αμοιβή» της (δαπάνη - αποζημίωση – έξοδα μετακίνησης); Εάν ναι, τότε υποχρεούται η μονάδα σε απόδοση χαρτοσήμου 3,6% και παρακράτηση φόρου 20% επί της καθαρής αξίας αμοιβής της εκάστοτε  δότριας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καταρχάς, θα αναφερόμαστε σε τίτλο κτήσης, δηλαδή στην «εξελιγμένη» ονομασία της πρώην απόδειξης δαπάνης, όπου με την έκδοσή του, καλύπτονται οι περιπτώσεις καταβολής περιστασιακών αμοιβών, όχι δηλαδή διενέργεια συστηματικών επιχειρηματικών συναλλαγών, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 21 του Ν. 4172/2013 (νέος ΚΦΕ).

Περαιτέρω, σύμφωνα με την Πολ. 1120/25-4-2014, με θέμα «Φορολογική μεταχείριση των αμοιβών που καταβάλλονται για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές και παρόμοιες υπηρεσίες», με την οποία κοινοποιούνται διατάξεις της περ. δ,  παρ. 1, του άρθρου 62 καθώς και της περ. δ’, παρ. 1, του άρθρου 64 του ως άνω ΚΦΕ, σε ότι αφορά την παρακράτηση φόρου στις παραπάνω αμοιβές, σε παρακράτηση φόρου υπόκεινται οι πληρωμές για αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξάρτητα εάν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο.

Βάσει της ανωτέρω διάταξης και σύμφωνα με μεταγενέστερη ερμηνεία των διατάξεων για την παρακράτηση φόρου, σε παρακράτηση φόρου υπόκεινται μόνο οι αμοιβές που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι μη υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων του Κ.Φ.Α.Σ. που ασκούν όμως επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως εάν έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή. Τα πρόσωπα αυτά παρέχουν τις ανωτέρω υπηρεσίες σε υπόχρεους του άρθρου 61 του ως άνω ΚΦΕ (νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, φορείς γενικής κυβέρνησης, κ.λπ.).

Συνεπώς, κατά τη γνώμη μας, όσοι δεν ασκούν συστηματικά επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά εισπράττουν αμοιβή από περιστασιακή εργασία, ή προσφορά (;), ή αποζημίωση, ή έξοδα μετακίνησης, πράξεις που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται «άσκηση δραστηριότητας», δεν υπάγονται σε παρακράτηση φόρου 20%, όπως συνέβαινε με τις διατάξεις του «παλαιού» ΚΦΕ. Παραμένει πάντως η υποχρέωση  κράτησης τελών αναλογικού χαρτοσήμου (+ ΟΓΑ).