Διακανονισμός ΦΠΑ παγίων

Pro-rata Ασφαλιστικού σύμβουλου με παράλληλη υπαγόμενη δραστηριότητα σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Ερώτημα: Ελεύθερος επαγγελματίας υπαγόμενος σε ΦΠΑ με βιβλία εσόδων-εξόδων κάνει επέκταση εργασιών και σε ασφαλιστικός σύμβουλος. Αγοράζει πάγια έπιπλα για τη δραστηριότητα του ασφαλιστικού συμβούλου τα οποία καταχωρούνται στο βιβλίο Εσόδων-Εξόδων. Στη συνέχεια θα καταχωρήσει και την εκκαθάριση προμηθειών στο βιβλίο χωρίς ΦΠΑ; Θα πρέπει να κάνει στην εκκαθαριστική ΦΠΑ διακανονισμό pro-rata μιας και έχει έσοδα μη υπαγόμενα στο ΦΠΑ; Είναι ο παραπάνω, σωστός χειρισμός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πράγματι στην περίπτωση που ο υποκείμενος στο φόρο χρησιμοποιεί αγαθά και υπηρεσίες για την πραγματοποίηση πράξεων, για μερικές από τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, ο εκπιπτόμενος φόρος ορίζεται σε ποσοστό στα εκατό του συνολικού ποσού του φόρου των κοινών αυτών εισροών, με την κατάρτιση του κλάσματος pro-rata.

Ειδικά για τα πάγια στοιχεία κατά την αγορά των οποίων ασκήθηκε το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ, θα πρέπει να παρακολουθείται στο πλαίσιο του πενταετούς διακανονισμού του δικαιώματος έκπτωσης με αφετηρία το έτος χρησιμοποίησης τους.

Ο διακανονισμός ενεργείται κάθε έτος για το ένα πέμπτο (1 /5) του φόρου που επιβάρυνε το αγαθό, ανάλογα με τις μεταβολές του δικαιώματος έκπτωσης.
Έτσι θα πρέπει για το έτος χρησιμοποίησης κατ’ αρχήν να προσδιοριστεί το ποσοστό έκπτωσης της αγοράς του παγίου με την συμπλήρωση του πίνακα Ζ της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ. Ο φόρος που αναλογεί στην αγορά του παγίου θα περιληφθεί στον Κωδ. 421-1 του φόρου των κοινών εισροών, δηλαδή των εισροών εκείνων που η επιχείρηση χρησιμοποιεί για την πραγματοποίηση πράξεων με και χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών.
Ωστόσο επειδή ο ΦΠΑ των παγίων στοιχείων υπόκειται στον πενταετή διακανονισμό και επειδή το ποσοστό pro-rata πιθανότατα θα μεταβάλλεται από χρονιά σε χρονιά, θα προκύπτουν σε κάθε έτος διαφορές θετικές ή αρνητικές στο ποσό του φόρου που αναλογεί στο κάθε έτος.

Για την παρακολούθηση των μεταβολών αυτών και την τακτοποίηση ανά έτος του ΦΠΑ, ο επιχειρηματίας έχει την υποχρέωση να συμπληρώνει για κάθε έτος της πενταετίας και τον πίνακα Η της εκκαθαριστικής δήλωσης. Ο διακανονισμός έχει την έννοια ότι, η επιχείρηση πρέπει, μέσα από τον πίνακα Η΄, να υπολογίζει τη μεταβολή μεταξύ της pro-rata του εκάστοτε έτους της εκκαθαριστικής δήλωσης από αυτήν του έτους της πρώτης χρησιμοποίησης καθενός παγίου, οπότε αν η διαφορά αυτή είναι θετική ή αρνητική, δικαιούται να συμψηφίζει ή υποχρεώνεται να καταβάλλει αντίστοιχα, τη διαφορά των ποσοστών της pro-rata επί το 1/5 του φόρου που κατέβαλε κατά την αγορά του παγίου.

Για αναλυτικότερη πληροφόρηση και για τον τρόπο συμπλήρωσης των παραπάνω πινάκων, παρακαλούμε να ανατρέξετε και στις εφαρμογές φορολογίας, τεύχους Οκτωβρίου 2012, σελίδα 888 του  Νίκου Σγουρινάκη με τίτλο: «Ζητήματα αντιμετώπισης του πενταετούς διακανονισμού του ΦΠΑ των επενδυτικών αγαθών».

Το άρθρο είναι διαθέσιμο και στο site στο σύνδεσμο:

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/?item_id=4757690&s=1hAbMFiNXu9g