Χρόνος παραγραφής αξίωσης επιστροφής ΦΠΑ

Υπάρχει όριο το οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε το πιστωτικό ΦΠΑ για συμψηφισμό όταν η επιχείρηση έχει συνεχόμενα συναλλαγές? Για παράδειγμα αν το πιστωτικό ξεκίνησε από το 2009 ,υπάρχουν συναλλαγές και στο 2010,2011,2012 και μεταφέρεται ξανά και ούτω καθεξής να το μεταφέρουμε μέχρι την εκκαθαριστική του 2012 και μετά σταματάμε τη μεταφορά και διαγράφεται? Καθώς πέρασε η τριετία και δεν έχει ζητηθεί επιστροφή. εφ' όσον η  επιχείρηση είναι ενεργή υπάρχει χρονικό όριο μεταφοράς του πιστωτικού ΦΠΑ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η παρ. 3 του άρθρου 32 του κώδικα ΦΠΑ ορίζει ότι όταν το ποσό της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο στην ίδια περίοδο, η επιπλέον διαφορά μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη περίοδο, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Κατ’ εξαίρεση, η διαφορά αυτή επιστρέφεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34.

Έτσι τίθεται για την επιχείρηση η επιλογή κατά το χρόνο επέλευσης της παραγραφής είτε να υποβάλλει αίτηση επιστροφής του Π.Υ. ΦΠΑ είτε να διαγράψει την απαίτηση αυτή.

Ο χρόνος παραγραφής της αξίωσης επιστροφής του ΦΠΑ προσδιορίζεται από την ψήφιση του Ν.3842/2010 και μετά, από τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 57 του Ν.2859/2000. Σύμφωνα με αυτή «η κατά του Δημοσίου απαίτηση προς επιστροφή του φόρου παραγράφεται μετά τρία (3) έτη από την ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης που αφορά τη διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας γεννήθηκε το δικαίωμα έκπτωσης αυτού ή μετά (3) τρία έτη από την ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της έκτακτης δήλωσης στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υποχρέωση για υποβολή εκκαθαριστικής. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων εκπροθέσμως, η κατά του Δημοσίου απαίτηση προς επιστροφή φόρου παραγράφεται μετά τρία (3) έτη από την ημερομηνία που οι δηλώσεις αυτές όφειλαν να είχαν υποβληθεί εμπροθέσμως».

Έτσι η αξίωση για επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που προέκυψε το 2009 παραγράφεται κατά τη συμπλήρωση τριετίας από την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης του έτους αυτού. Εάν υποθέσουμε ότι η δήλωση είχε υποβληθεί στις 10/5/2010 θα πρέπει η επιχείρηση έως την 10/5/2013 να αιτηθεί την επιστροφή του ποσού ή να προχωρήσει στη διαγραφή της απαίτησης. Στην περίπτωση υποβολής αίτησης επιστροφής, ο χρόνος παραγραφής αναβιώνει για μία τριετία από το χρόνο απάντησης του δημοσίου στην αίτηση ή από την παρέλευση της προθεσμίας απάντησης του δημοσίου στην αίτηση αυτή (εξάμηνο). Εάν για παράδειγμα η επιχείρηση υποβάλλει την 30/4/2013 αίτηση επιστροφής του φόρου και η αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν απαντήσει έως την 30/10/2013 στην αίτηση αυτή, αρχίζει να μετράει η τριετία από την 31/10/2013 και μετά. Το δημόσιο έχει υποχρέωση να επιστρέψει το ποσό εντός της τριετίας αυτής ή να απορρίψει αιτιολογημένα το αίτημα.

Στην περίπτωση τέλος που το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ του 2009 «καλύπτεται» από τον φόρο εκροών του 2010 αλλά προκύπτει ξανά πιστωτικό υπόλοιπο εξ’ αιτίας του φόρου εισροών της χρήσης 2010, ως χρόνος παραγραφής ορίζεται αυτός της συμπλήρωσης της τριετίας από την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης του 2010 αφού το πιστωτικό υπόλοιπο της χρήσης 2009 έχει ήδη συμψηφιστεί εντός του 2010 κ.ο.κ.